Statul a amânat prin neprezentare implicarea Romgaz în proiectele Tarniţa şi cablul submarin România-Turcia

Autor: Roxana Pricop 19.03.2014
Reprezentantul statului a lipsit şi de la a doua convocare a Adunării Generale a Acţionarilor de la Romgaz în care ar fi trebuit să fie aprobată participarea companiei cu câte 2 milioane de euro la proiectele care vizează construirea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti şi construcţia cablului submarin dintre România şi Turcia.

Astfel, din lipsă de cvorum la AGEA de ieri, nu s-a luat nicio decizie privind participarea Romgaz la cele două proiecte. Statul a preferat să nu se prezinte la AGA decât să îşi exprime un vot „împotrivă“ sau „pentru“.

„Cele două proiecte sunt şi rămân în continuare două proiecte strategice pentru România. Amânarea luării unei decizii în ceea ce priveşte participarea Romgaz la dezvoltarea lor nu înseamnă că solicităm companiei de stat să renunţe la planurile sale actuale. Am decis amânarea luării unei hotărâri întrucât am dat curs unei solicitări de analiză suplimentară, care ne-a fost adresată de acţionarii minoritari ai Romgaz“, a declarat într-un comunicat citat de Mediafax ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale la nivel naţional, dar produce şi energie electrică prin centrala CET Iernut. Hidrocentrala prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, cu un cost estimat de peste un miliard de euro, ar trebui să echilibreze sistemul energetic naţional.

În octombrie 2013, guvernul a hotărât prin memorandum ca toate companiile producătoare de energie electrică unde statul este acţionar majoritar să participe la constituirea companiei de proiect care va actualiza studiul de fezabilitate pentru construcţia acestei hidrocentrale. Romgaz ar trebui să contribuie în prima fază cu 8,9 mil. lei la noua companie, investiţia urmând să fie inclusă în bugetul pe 2014. Cablul submarin dintre România şi Turcia ar trebui să lege sistemul energetic românesc cu cel din Turcia şi să permită exportul de energie către una dintre cele mai dinamice economii din regiune.

Cu toate acestea, Fondul Proprietatea şi BERD, acţionarii minoritari cu 16,8% din acţiunile Romgaz, pun sub semnul întrebării cele două proiecte şi au trimis scrisori conducerii companiei în care cer detalii privind beneficiile pe care le va obţine Romgaz din participarea la cele două proiecte, având în vedere că producerea de energie electrică nu reprezintă obiectul de activitate principal al companiei.

„Faptul că Departamentul pentru Energie, în calitate de reprezentant al acţionarului majoritar al Romgaz, nu a participat la Adunarea Generală a Acţionarilor, a făcut posibilă amânarea unei decizii cu privire la implicarea Romgaz în aceste două companii de proiecte. Salutăm această decizie, având în vedere faptul că la momentul actual nu există suficiente informaţii referitoare la aceste proiecte şi la structurarea finanţării acestora pentru a lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză“, a spus Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Acţiunile Romgaz s-au tranzacţionat în şedinţa de ieri la un preţ de 33,48 lei/acţiune, aproape de referinţa de luni. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 12,9 miliarde de lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.03.2014