Clienţii Harinvest vor fi despăgubiţi de Fondul de Compensare

Autori: Stefan Musgociu , Andrei Chirileasa 21.03.2014

Clienţii prejudiciaţi în cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest vor fi despăgubiţi, cu maximum 20.000 euro de persoană, după ce ASF a decis joi să transmită Fondului de Compensare o notă în baza căreia va putea acorda despăgubiri, potrivit unor surse din piaţa de capital citate de Mediafax.

„Cei de la Fondul de Compensare au solicitat o decizie pentru a-i putea des­păgubi pe clien­ţii prejudiciaţi de Harinvest. Sectorul responsabil pentru pia­ţa de capital din ASF a decis astăzi (joi - n.r.) în­toc­mi­rea unei note în baza căreia păgubiţii pot accesa Fondul de Com­pen­sa­re“, au afirmat sursele citate.

Astfel, clienţii prejudiciaţi cu până la 20.000 de euro vor încasa o sumă egală cu paguba. Clienţii care reclamă mai mult de 20.000 de euro vor primi compensaţii de doar 20.000 de euro, iar pentru recuperarea diferenţei de bani vor fi nevoiţi să meargă în instanţă.

Vicepreşedintele ASF Mircea Ursache afirma încă din luna februarie că Fondul de Compensare a Investitorilor trebuie accesat pentru a-i despăgubi pe păgubiţii de la Harinvest, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat până acum. Hotărârea ASF vine după ce Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), care s-a implicat pentru a-i susţine pe păgubiţii de la Harinvest, a criticat în termeni duri deciziile recente ale ASF în acest caz, solicitând accesarea Fondului de Compensare. Dumitru Beze, preşedintele AIPC, declara miercuri la ZF Live că ASF nu are nicio utilitate, având în vedere că nu a reuşit să-i protejeze pe clienţii Harinvest şi nici nu a stabilit cum vor fi despăgubiţi aceştia, în patru luni de la descoperirea furtului.

Luni, 17 martie, ASF a publicat rezultatul controalelor efectuate la Depozitarul Central, BCR şi Broker Cluj, instituţii implicate în cazul Harinvest, şi a decis că acestea nu au nicio responsabilitate în cazul furtului de acţiuni, dând sanc­ţiuni minime pentru mici neregularităţi. Deciziile ASF de până acum nu spuneau nimic despre unde au dispărut banii şi nici cum vor fi compensaţi păgubiţii.

Fondul de Compensare este constituit tocmai pentru astfel de cazuri în care o firmă de brokeraj nu dispune de lichidităţi şi nici de active pentru a returna banii şi acţiunile din conturile clien­ţilor. Fondul dispunea la finalul anului trecut de aproximativ 3,7 mil. euro pentru compensări, din cotizaţiile firmelor de brokeraj şi ale societăţilor de administrare a investiţiilor.

Până acum, fondul nu a fost niciodată accesat. Având în vedere că este vorba despre o premieră, Fondul a solicitat o decizie de la ASF în baza căreia să poată începe despăgubirile, în care să se constate că Harinvest nu dispune de resurse financiare pentru restituirea activelor clienţilor.

Fondul poate compensa şi dacă o autoritate judiciară a emis o hotărâre definitivă prin care este suspendată posibilitatea investitorilor de a-şi exercita drepturile cu privire la valorificarea creanţelor asupra respectivei societăţi.

Potrivit celor mai recente informaţii primite de la reprezentanţii păgubiţilor, circa 85 de clienţi ai Harinvest au fost păgubiţi în total cu suma de 10 mil. lei (2,2 mil. euro). Majoritatea aveau portofolii mai mici de 20.000 de euro, aşa că ar putea fi despăgubiţi integral.

Paguba a rezultat după ce brokerul Maria Voinea de la firma de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea ar fi vândut acţiunile din portofoliile clienţilor pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzacţionarea de produse structurate emise de Erste şi Broker. BCR şi Broker au fost contraparte în tranzac?ii derulate de brokerul de la Harinvest, iar Depozitarul Central le-a avizat.

Maria Voinea este suspectată de DIICOT că a falsificat notificări către Depozitarul Central şi în care figura că clienţii şi-ar fi dat acordul pentru tranzacţiile sell out (vânzare forţată a unor titluri pentru a obţine banii necesari plăţii altor acţiuni).

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, luni, să sesizeze DIICOT pentru manipularea pieţei de capital de către un fost broker de la BCR şi în legătură cu suspiciuni legate de trei angajaţi ai băncii, a amendat cu 10.000 de lei directorul general al Depozitarului Central şi cu 7.000 de lei patru angajaţi ai SSIF Broker, în cazul Harinvest.

La jumătatea lunii decembrie, ASF a retras autorizaţia de funcţionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 313.850 de lei şi a interzis mai multor angajaţi să mai activeze pe piaţa de capital între trei şi cinci ani. Maria Voinea a fost amendată cu 100.000 de lei de ASF şi i s-a interzis să mai activeze timp de cinci ani pe piaţa de capital. Firma de brokeraj a fost sancţionată cu 33.850 de lei.

Harinvest este controlată de preşedintele CA - Veronel Lungu (30,86%), un membru CA, Ion Antonescu (23,05%), şi alte două persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) şi Dumitru Crăciunescu (23,04%).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.03.2014