Investitorii preferă acţiunile lichide care le permit un exit rapid

Autor: Adrian Cojocar 31.03.2014

Bursa de la Bucureşti a înregistrat vineri scăderi minime pe principalii indici, însă a închis săptămâna pe plus, indicele BET apreciindu-se cu 1,5%, în timp ce indicele BET-FI, care cuprinde acţiunile SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea, a stagnat.

Brokerii spun că banii investitorilor s-au orientat cu precădere pe acţiunile lichide din piaţă, în condiţiile în care contextul de pe plan e­x­tern se menţine unul tensionat, dar ştirile care vin dinspre companiile ro­mâneşti de pe bursă sunt preponderent pozi­tive.

„Aprecierea mai consistentă a in­dicelui BET comparativ cu cei­lalţi indici locali are o le­gă­tură directă cu con­tex­tul totuşi tulbure în care ne aflăm, inves­titorii preferând să se orienteze către ac­ţiunile cele mai lichide, acestea per­m­i­ţându-le un exit mai facil într-o situaţie de criză. În acelaşi timp, aprecierea este şi rezultatul faptului că o bună parte din companiile care compun indicele au beneficiat în această săptămână de ştiri po­zitive precum propuneri de dividende şi acţiuni gratuite peste aşteptările inves­ti­torilor, care i-au motivat pe investitori să intre la cumpărare pe aceste titluri“, spun brokerii de la Intercapital Invest.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Titlurile companiilor de stat Trans­elec­trica şi Nuclearelectrica au urcat săp­tămâna trecut cu 9,4% şi respectiv 8,5% după ce acestea şi-au anunţat propunerile de dividende. În acelaşi timp, acţiunile FP au urcat cu 4,8%, cu aceste acţiuni reali­zându-se şi o treime din tranzacţiile de săp­tămâna trecută, rulajul cifrându-se la 45,8 mil. lei.

Titlurile bursei de la Bucureşti au câştigat de asemenea 15% după ce an­terior au pierdut aproape 10% din va­loare într-o sin­gură şedinţă.

Acţiunile Alumil Rom Industry (ALU) au urcat săptămâna trecută cu 60% după ce conducerea socie­tăţii a propus distribuirea unor dividende record, în va­loare de 20 mil. lei. Vi­neri titlurile companiei au continuat să urce cu 15%.

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

Pe de altă parte, ac­ţiu­nile Romgaz s-au corectat cu 3,6% în ciuda faptului că so­cie­tatea a propus un di­vi­dend superior pro­fitului pre­li­minar aferent anului trecut. O scădere puternică, de 7,7% au suferit şi titlurile băncii austrie­ce Erste precum şi titlurile Dafora Me­diaş, care au pierdut 12,5% din valoare.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

SIF-urile au continuat să marcheze corecţii uşoare, cele mai afectate fiind  acţiunile SIF Moldova, care au pierdut 4,1%, urmate de SIF Muntenia (-3,8%), SIF Transilvania (-2,9%) şi SIF Banat-Crişana (-2,5%). Titlurile SIF Oltenia au fost singurele care au închis săp­tă­mâna pe plus, cu 0,8%.

Acţiunile bancare BRD şi Banca Transilvania au avut de asemenea o săp­tă­mână pozitivă, cu aprecieri de 3% şi respectiv 1,2%, în timp ce titlurile Băncii Carpatica au pierdut 5,2% din valoare

WikiZF: Profilul companiei BRD

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.03.2014