Vodafone atacă piaţa cu serviciul de transfer de bani M-Pesa. Va fi un serviciu ”de masă”, spun oficialii companiei

Autor: Adrian Seceleanu 31.03.2014

Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a lansat serviciul de plăţi de pe telefonul mobil M-Pesa, care permite transferul de bani şi plata facturilor, şi pe care compania îl vede devenind un serviciu de masă în condiţiile în care 43% din românii în vârstă de peste 15 ani nu folosesc în prezent servicii financiare, au declarat reprezentanţii companiei într-o conferinţă de presă.

Serviciul este activat gratuit, şi nu prespune plata unei taxe lunare, comisioane fiind plătite însă pentru operaţiuni. Spre exemplu transferarea unei sume de 100 de lei costă 1 leu, iar retragerea a 50 de lei din contul M-Pesa costă 2,5 lei, a declarat Cristian Motca, director mobile payments al Vodafone România.

Depunerea sau retragerea de bani pot fi realizate în reţeaua de magazine a Vodafone şi a partenerilor care oferă acces la acest serviciu, dar şi în reţele ale unor parteneri - precum Payzone, Agroland sau Robest. În prezent serviciul este disponibil în 300 de centre iar într-un an reţeaua va creşte la 2.000 de locaţii, a precizat Cristian Motca.

Păstrarea banilor în contul M-Pesa nu este bonificată cu dobânzi, a precizat reprezentantul Vodafone întrucât compania nu are autorizaţia BNR pentru asemenea operaţiuni.

”Nu este un serviciu de nişă, ci unul de masă”, a spus Valentin Ştefan (foto), Business development Director în cadrul Vodafone, fără a oferi însă detalii despre numărul de clienţi pe care se aşteaptă compania să îl înregistreze.

M-Pesa este disponibil şi de pe telefoane mobile simple şi de pe smartphone-uri, iar pentru utilizarea acestuia nu este nevoie de o conexiune la internet. Serviciul poate fi utilizat şi în roaming, în cea mai mare parte a reţelelor cu care Vodafone are acorduri de parteneriat. Momentan serviciul este disponibil doar pentru clienţi din România, însă compania are în vedere o extindere a acestuia pe plan internaţional astfel încât clienţi din ţări diferite să îşi poată trimite unul altuia bani.