SIF Transilvania şi-a redus ţinta de profit anul acesta la un sfert din cât a câştigat anul trecut

Autor: Stefan Musgociu 31.03.2014

Compania a consemnat anul trecut un profit de 189,6 milioane lei, cu 11% sub recordul din 2012, de 212,2 milioane lei.

La fel ca în 2012, profitul de anul trecut a fost asigurat în principal de vânzarea unor pachete importante de acţiuni din portofoliu, precum Fondul Proprietatea (90,2 milioane lei) şi Erste (20,5 milioane lei).

Pentru acest an, societatea de investiţii financiare estimează că va obţine 185 milioane lei din vânzarea de participaţii din portofoliu, aproape la jumătatea încasărilor de anul trecut, de 327 milioane lei, reiese din bugetul de venituri şi cheltuieli care urmează să fie dezătut într-o AGA programată pentru 28 aprilie.

Cei mai mulţi bani, 125 milioane lei, sunt estimaţi să fie obţinuţi în ultimele trei luni ale anului.

Vânzarea unor participaţii va afecta vizibil costurile, şefii SIF Transilvania anticipând cheltuieli de 120,7 milioane lei aferente vânzării de active, cu 27% peste costurile din 2013, de 95,4 milioane lei.

Vânzările accelerate de active din portofoliu din ultimii doi ani au determinat pe de o parte câştiguri consistente pentru acţionari, prin dividendele distribuite de SIF Transilvania, însă, pe de altă parte activul net a scăzut vizibil, compania fiind nevoită să vândă titluri din portofoliu pentru a avea banii necesari plăţii dividendelor. SIF Transilvania avea la sfârşitul lunii februarie un activ net de 1,118 miliarde lei, cu 16% sub nivelul de la finalul anului 2011.

În aceste condiţii şi pentru asigurarea finanţărilor necesare restructurării portofoliului, conducerea SIF Transilvania a solicitat acordul acţionarilor ca în acest an să nu mai distribuie dividende, urmând ca în schimb să primească acţiuni gratuite emise pentru dublarea capitalui social, de la 109,2 milioane lei la 218,4 milioane lei.

Propunerea urmează să fie dezbătută în AGA programată pentru finalul lunii aprilie.

Programul de investiţii pentru acest an este estimat la 130,6 milioane lei, uşor peste cel de anul trecut, iar aproape 70% din bani ar urma să fie cheltuiţi în ultimul trimestru, când sunt estimate şi cele mai mari vânzări de participaţii din portofoliu.

Acţiunile SIF Transilvania au încheiat şedinţa bursieră de luni în scădere cu 0,1%, la 0,5225 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 570,6 milioane lei (128 milioane euro).