Isărescu, contrazis de realitate: strângerea robinetului lichidităţii a scumpit creditele companiilor

Autor: Ciprian Botea 03.04.2014

Dobânda medie la creditele noi acordate companiilor a făcut un salt de trei sferturi de punct procentual în februarie, până la 7,5% pe an, în condiţiile în care bancherii au transmis mai departe către clienţi volatilitatea ratelor din piaţa monetară generată de intervenţiile valutare ale BNR de la sfâr­şitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie.

Indicatorul Robor la o lună, utilizat de bănci ca referinţă pentru costul creditelor corporate, a urcat într-o singură săptămână, la în­ce­putul lunii februarie, de la 1,5% pe an la 3,5% pe an, pe fondul lipsei de lichiditate din piaţă. Chiar dacă ulterior dobânda s-a stabilizat la circa 2,5% pe an, impactul asupra clienţilor a fost semnificativ.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a încercat să minimizeze impactul volatilităţii dobânzilor din ianuarie şi februarie, afirmând că de fapt dobânzile pe piaţa monetară s-au întors la un nivel normal, în apropierea dobânzii-cheie, stabilită de banca centrală la 3,5% pe an. Potrivit lui Isărescu, dobânzile scăzuseră prea jos la finalul anului trecut. „Am vrut să în­groşăm – poate mai mult decât trebuia, dar aşa am simţit noi nevoia – faptul că dobânzile se duc în jos.“