Străinii au scos două miliarde de euro de pe piaţa titlurilor de stat din primăvara anului trecut

Autor: Razvan Voican 04.04.2014

Volumul deţinerilor de obligaţiuni de stat în lei şi euro ale nerezidenţilor a coborât în prima lună a acestui an sub pragul de 5 mld. euro, în timp ce ponderea străinilor în portofoliul intern de datorie publică a scăzut la 19,7%, cu opt puncte procentuale sub vârful istoric atins în mai 2013.

Piaţa locală a resimţit în ianuarie 2014 efectul turbulenţelor care au lovit mai multe pieţe emergente, retragerile de capital străin fiind vizibile şi la nivelul cursului leu/euro care sărise spre 4,55 lei/euro.

Pe tot parcursul lui 2013 de­ţinerile străinilor pe piaţa internă a titlurilor de stat se situaseră la peste 5 mld. euro după saltul de două miliarde de euro înregistrat chiar în ianuarie pe fondul veştilor privind includerea României într-unul dintre indicii de pieţe emergente ai gigantului american JP Morgan. Primă­vara trecută adusese o creşte­re puternică a interesu­lui in­ves­titorilor străini, atraşi inclusiv de randa­men­tele încă ridicate, astfel că în luna mai portofoliul nerezidenţilor ajunsese la aproape 7 miliarde de euro. Tensiunile de pe pieţele internaţionale antrenate inclusiv de temerile privind retragerea stimulilor monetari din partea Fed au determinat o inversare de direcţie în următoarele luni. În toamnă portofoliul investitorilor străini se stabilizase pe la 6 mld. euro, pentru ca în decembrie să coboare la 5,1 mld. euro.