SIF Oltenia şi-a completat consiliul de administraţie

Autor: Stefan Musgociu 07.04.2014

"Consiliul de Administraţie (...) a hotărât cooptarea în calitate de administratori provizorii, pe locurile rămase vacante în urma demisiilor înaintate în data de 28.03.2014 de către administratorii Ghibu Petre, Toader Daniela şi Bobircă Ana-Barbara, a următoarelor persoane: Căpitanu Victor - economist, Stoian Nicolae - economist şi Popa Carmen -jurist. Cei trei administratori provizorii cooptaţi îşi vor exercita atribuţiile corespunzătoare funcţiei de administrator după avizarea de către ASF şi înregistrarea în evidenţa Oficiului Registrului Comerţului", se arată într-un comunicat transmis, vineri, de SIF Oltenia Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia are şapte locuri, iar cei patru membri rămaşi sunt Tudor Ciurezu (preşedinte CA şi director general), Anina Radu, Cristian Buşu şi Lucian Buşe (administrator provizoriu).

Acţionarii SIF Oltenia urmau să aleagă la finalul lunii aprilie, într-o AGA, un administrator în locul lui Buşe, iar singura candidatură depusă a fost a lui Victor Căpitanu, partener la casa de investiţii Capital Partners.

Nicolae Stoian este reprezentantul Compartimentului de Control Intern al SIF Oltenia, iar Carmen Popa este avocat la casa de avocatură Tumbar Cega&Popa.

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

Ghibu, Toader şi Bobircă au demisionat din Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia în aceeaşi zi în care CA-ul a respins solicitarea fondului de investiţii Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperatief de introducere pe ordinea de zi a unei AGA de la finalul lunii aprilie a unui punct privind înlocuirea auditorului financiar al SIF Oltenia. Solicitarea a fost respinsă întrucât nu a fost transmisă în original.

Fondul Business Capital for Romania Opportunity este deţinut de BCR, acţionar majoritar, şi de preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru. Erste şi Pogonaru sunt şi cei mai mari acţionari ai SIF Oltenia, potrivit celor mai recente informaţii disponibile.

Demisiile au venit la aproape o lună după ce preşedintele CA şi directorul general al SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, a infirmat unele declaraţii ale Anei Bobircă, printre care şi negocierea vânzării pachetului de acţiuni deţinut de SIF Oltenia la BCR.

SIF Oltenia este singura dintre cele cinci SIF-uri care nu a vândut către Erste pachetul de acţiuni deţinut la BCR, controlând în prezent aproape 6,3% din acţiunile celei mai mari bănci din România. Atât Ciurezu, cât şi Pogonaru sunt membri în Consiliul de Supraveghere al BCR.

La începutul acestei săptămâni, Ciurezu a demisionat din funcţia de preşedinte CA al Prodplast Imobiliare, firmă al cărei control era împărţit între Pogonaru şi SIF Oltenia.

SIF Oltenia avea la finalul lunii februarie cel mai mare activ net dintre SIF-uri, de 1,582 miliarde lei, fiind urmată îndeaproape de SIF Banat-Crişana, cu un activ net de 1,579 miliarde lei.

Acţiunile SIF Oltenia au încheiat şedinţa bursieră de vineri în scădere cu 0,26%, la 1,95 lei, cotaţie la care capitalizarea bursieră a companiei este de 1,131 miliarde lei (253,6 milioane euro), cea mai mare dintre SIF-uri.

Raportat la cel mai recent preţ din piaţă, acţiunile SIF Oltenia sunt tranzacţionate la o diferenţă de 28,5% faţă de activul net pe acţiune de la finalul lunii februarie. Acţiunile celorlalte SIF-uri sunt tranzacţionate la diferenţe cuprinse între 37,87% şi 61,36% faţă de valoarea activului net pe acţiune de la finalul lunii februarie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.04.2014