ANRP a emis titluri de despăgubire de jumătate de miliard de lei în T1

Autor: Roxana Pricop 08.04.2014

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), ins­ti­tuţia din subordinea primului-mi­nistru responsabilă de retrocedări, a emis 9.100 de titluri de plată în valoare de 138 mil. lei în primul trimestru pentru dosare de despăgubire aprobate înainte de luna mai 2013, când a intrat în vigoare Legea 165/2013, numită şi legea retrocedării cu puncte.

Plata acestor titluri se face de la bugetul de stat în tranşe egale timp de cinci ani. Alături de acestea, ANRP a mai emis 220 de titluri de despăgubire în valoare cumulată de 516 mil. lei, po­trivit rapoartelor lunare de activitate emi­se de instituţie. Din care doar în luna februarie au fost emise titluri de despăgubire în valoare record de 473 mil. lei. Valoarea titlurilor de despă­gubire emise de ANRP în luna fe-bruarie reprezintă jumătate din totalul titlurilor de despăgubire emise de instituţie în al doilea semestru al anului trecut. Aceste titluri vor fi plătite de la bugetul de stat şi au fost aprobate de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP înainte de intrarea în vigoare a noii legi. Dosarele aveau stabilită suma de compensat prin hotărâri judecătoreşti, rămase definitive şi irevocabile. De asemenea, în primele trei luni ANRP a emis decizii de compensare cu un total de 57 de milioane de puncte.

În baza noii legi de retrocedare 165/2013, denumită şi legea retrocedării cu puncte, cererile care nu pot fi soluţionate prin restituire în natură sunt soluţionate prin acordarea de puncte. Mai exact, pentru un imobil evaluat de ANRP la un milion de lei fostul proprietar va primi un titlu de compensaţie în valoare de un milion de puncte (un punct egal un leu). Fostul proprietar poate folosi punctele pentru a cumpăra prin licitaţie un alt imobil sau teren din Fondul naţional imobiliar, pe care statul le va scoate la licitaţie din 2016. Dacă nu vrea un imobil sau un teren, fostul proprietar îşi va putea lua banii pe puncte începând din 2017, în mai multe tranşe anuale.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.04.2014