Scădere de 4,4% pe bursă pentru SIF-uri

Autor: Stefan Musgociu 08.04.2014

În precedentele cinci şedinţe, indicele general al Bursei, BET-C, a crescut cumulat cu 2,11%, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 1,32%.

Piaţa a fost uşor pe verde şi în prima parte a şedinţei de marţi, în timp ce titlurile SIF-urilor şi acţiunile FP au continuat să scadă. Preţurile în scădere ale titlurilor celor cinci SIF-uri i-au determinat pe unii investitori să intre la cumpărare, astfel că rulajele au crescut uşor în cazul titlurilor a patru dintre SIF-uri.

Indicele BET-FI a încheiat ziua în scădere cu 2,34%. Acţiunile SIF Moldova au coborât cu 2,34%, titlurile celorlalte patru SIF-uri au înregistrat scăderi cuprinse între 3,08% şi 4,41%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,37%.

"În mod normal, direcţia pentru următoarele luni este una ascendentă. Faptul că situaţia din zona de est a Ucrainei se menţine fluidă, precum şi apariţia unor noi tensiuni pe pieţele externe se resimt la nivelul psihicului unora dintre investitorii locali, dar acest lucru nu ar trebui să fie de durată. În ceea ce ne priveşte, considerăm că există o serie de puncte de atractivitate atât pe bursa locală cât şi pe pieţele internaţionale. Dacă ne ghidăm după dictonul lui Warren Buffett «Trebuie să fii lacom atunci când celorlalţi le este teamă», credem că şi acest an ar trebui să genereze randamente pozitive pentru investiţiile în acţiuni. Rămân însă importante atât momentele de achiziţie şi de dezinvestire, cât şi instrumentele în care se investeşte", a afirmat directorul general adjunct al casei de brokeraj Tradeville, Ovidiu Dumitrescu.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,19%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,21% sub ziua precedentă.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,74%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 1,2% sub nivelul de luni.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Titlurile Erste au umat linia de la Viena şi au scăzut cu aproape 4% pe piaţa de la Bucureşti, închizând ziua la 109,45 lei (24,54 euro). Pe bursa din Austria, preţul acestor acţiuni a coborât cu 3,5%, la 24,4 euro.

Investitorii de la BVB au transferat în total acţiuni de 28,6 milioane lei (6,4 milioane euro), cu 57% peste rulajul de luni, de 18,2 milioane lei (4 milioane euro). Aproape 30% din lichiditatea de marţi a fost asigurată de deal-uri cu acţiuni BRD (5,1 milioane lei), SIF Oltenia (1,9 milioane lei) şi Transelectrica (935.000 de lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au consemnat primele două rulaje din piaţa principală, de 4,3 milioane lei şi, respectiv, de 2,1 milioane lei. Titlurile FP au scăzut cu 0,37%, la 0,817 lei, iar acţiunile SIF Banat-Crişana au coborât cu 3,14%, la 1,08 lei.

Tranzacţii de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile Romgaz (1,9 milioane lei), SIF Transilvania (aproape 1,7 milioane lei), Transgaz (aproape 1,6 milioane lei), SIF Moldova (aproape 1,6 milioane lei), Nuclearelectrica (1,5 milioane lei), OMV Petrom (1,2 milioane lei) şi Erste (1,2 milioane lei). Celelalte acţiuni au consemnat tranzacţii de sub 800.000 de lei.

Potrivit unei analize realizate de casa de brokeraj Tradeville, pe baza propunerilor de dividende anunţate de companii şi a preţurilor ţintă estimate în medie de analiştii chestionaţi de Reuters, nouă acţiuni lichide ar putea aduce investitorilor câştiguri agregate de 10%-30% până la finele anului. Investitorii ar putea obţine până la finalul anului un câştig de peste 30% pentru acţiuni precum Transeletrica (TEL), BVB (BVB), Transgaz (TGN) şi SIF Moldova (SIF2), în timp ce plasamentul în titlurile Fondului Proprietatea şi BRD le-ar putea aduce câştiguri de circa 20%.

"Tensiunile din Ucraina au generat scăderi ale rulajelor şi cotaţiilor pe BVB, punctul culminant fiind atins în data de 14 martie, înaintea referendumului din Crimeea. Pe fondul acestor scăderi au apărut şi oportunităţi de investiţii pe care investitorii le-au fructificat parţial. Astfel, din 14 martie şi până la 7 aprilie, indicele reprezentativ al bursei, BET (al celor mai lichide zece acţiuni - n.r.), a avansat cu peste 5%, iar alte nouă companii s-au apreciat cu 3%-10%, în frunte cu Transelectrica, Banca Transilvania şi Bursa de Valori Bucureşti", se arată în analiza Tradeville.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat marţi acţiuni de 467.000 de lei, faţă de 260.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,86%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care au coborât cu până la 1,18%. Bursa din Polonia a crescut, însă, cu 0,44%.

Bursele vest-europene au deschis şedinţa în creştere uşoară, însă apoi au trecut pe roşu, investitorii urmărind atent evenimentele din estul Ucrainei, care ar putea agrava tensiunile dintre Rusia şi Vest. SUA au acuzat Rusia că ar fi instigat ocuparea de către militanţi pro-ruşi a unor clădiri ale administraţiei în Doneţk, Harkiv şi Lugansk, oraşe din estul Ucrainei.

Bursa din Ucraina a crescut cu 2,84%, iar pe piaţa din Rusia, indicele RTS exprimat în dolari a stagnat, iar indicele Micex a avansat cu 0,19%.