Volumul lucrărilor de construcţii şi-a accelerat declinul în luna februarie

Autor: Ana Maria Petcana 09.04.2014

În februarie, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) s-a majorat faţă de ianuarie pe fondul creşterii înregistrate de lucrările de construcţii noi cu 20,5%, lucrările de reparaţii capitale cu 13,4% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 8,7%. Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la clădirile rezidenţiale cu 78,6%, clădirile nerezidenţiale cu 10,5% şi la construcţiile inginereşti cu 6%, potrivit INS.

În luna ianuarie 2014 faţă de ianuarie 2013, declinul a fost de 9.2%, conform aceleaşi surse.

Ca serie ajustată, s-a înregistrat majorare la lucrările de construcţii noi cu 5%, în schimb lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 3,8% fiecare. Pe obiecte de construcţii volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 44,1%, şi a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 4% şi la construcţiile inginereşti cu 2,3%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, ca serie brută, au avut loc scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 33,8%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 19,1% şi la lucrările de construcţii noi cu 8,2%.

Pe obiecte de construcţii, la clădirile rezidenţiale şi la clădirile nerezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 21,2%, respectiv cu 4,5%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 30%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate s-au înregistrat scăderi ale lucrărilor de reparaţii capitale cu 31,9%, lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente cu 17,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 7,7%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 16,2%, la clădirile nerezidenţiale cu 5,5% şi a scăzut la construcţiile inginereşti cu 29,9%.

În primele două luni, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 14,4% ca serie brută şi cu 11,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare.