Statul va încasa cele mai mari dividende de pe bursă: 1,57 miliarde de lei. La cine merg restul banilor?

Autor: Andrei Chirileasa 15.04.2014

Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Transelectrica, unde statul este acţionar majoritar, dar şi OMV Petrom, unde are o participaţie minoritară (20% din acţiuni), contribuie cel mai mult la dividendele statului.



Peste 1,57 mld. lei (353 mil. euro) vor merge anul aces­ta din conturile com­pa­­niilor listate în conturile Minis­te­rului de Finanţe, sub formă de divi­den­de, reprezentând mai mult de o treime din dividendele totale distribuite de com­paniile de pe bursă, care se ridică la 4,5 mld. lei.

Statul va lua cele mai mari divi­dende de la Rom­gazNuclearelectricaTransgaz şi Trans­electrica, dar şi de la OMV Petrom, la care deţine o participaţie minoritară de 20,64%.

Romgaz a fost şi în anii trecuţi principala sursă de dividende pentru stat, dar compania nu era listată. Între timp, statul a vândut în oc­tom­brie 2013 un pachet de 15% din acţiuni pe bursă, astfel că va împărţi dividendele şi cu in­vestitorii minoritari.

În schimb, statul va lua mai mulţi bani de la Nu­clear­elec­trica şi Trans­elec­trica, care au raportat profi­turi record în 2013. Divi­den­dele de pe bursă repre­zintă 80% din divi­dendele pe care Gu­ver­nul şi le-a prog­nozat în bugetul pe 2014, în valoare de 1,97 mld. lei.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

WikiZF: Profilul companiei Transgaz

Statul i-a surclasat în acest an pe austriecii de la OMV, care deţin 51% din Petrom – cea mai mare companie locală, de la care vor încasa anul acesta dividende de 890 mil. lei (circa 200 mil. euro). Pe locul al treilea în topul încasatorilor de divi­dende este Fondul Proprie­tatea (FP), care va ridica 544 mil. lei (122 mil. euro) ca acţionar mi­noritar la companiile energetice.

WikiZF: Profilul companiei Petrom

Analiştii consideră faptul că cele mai profi­ta­bile companii de stat care dis­tribuie anual cele mai mari dividende sunt co­tate pe bursă este un plus pentru toată lumea, atât pentru stat, cât şi pentru investitorii de pe bursă. „E mult mai bine pentru toată lumea ca statul să-şi listeze com­paniile, să permită accesul unor reprezentanţi ai acţionarilor minoritari în consiliile de ad­minis­traţie, să obţină profituri şi să distribuie dividende decât să fie unic acţionar în companii administrate în mod ne­trans­parent“, a comentat Dragoş Cabat, membru al CFA România, or­ganizaţie care cer­tifică analiştii financiari.

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

În prezent, portofoliul statului pe bursă valo­rea­ză 4,26 mld. euro, cea mai valoroasă partici­paţie fiind pachetul de 70% din Romgaz, evaluat la peste 2 mld. euro. Guvernul a promis că va con­tinua listările, prima pe listă fiind Electrica, a cărei ofertă publică iniţială ar putea avea loc în iunie.