Broker Cluj a primit undă verde pentru două fonduri de investiţii

Autor: Roxana Pricop 16.04.2014

Societatea de administrare a investiţiilor (SAI) Broker, controlată de firma de brokeraj SSIF Broker, a primit avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru administrarea a două noi fonduri de investiţii – Plus Invest şi Equity Invest.

Primul este un fond deschis de investiţii (cu emisiune continuă de unităţi) iar al doilea este fond închis de investiţii (cu emisiune privată de unităţi). Depozitarul celor două fonduri este banca BRD-SocGen. Astfel, societatea de administrare cu sediul central la Cluj a ajuns să aibă trei fonduri de investiţii în portofoliu, după ce în luna februarie administratorul a primit avizul pentru fondul de obligaţiuni FIX Invest. SAI Broker este cel mai tânăr administrator de fonduri de investiţii de pe piaţa locală, având doar un an de activitate.

Piaţa fondurilor de investiţii (fonduri deschise şi închise) a ajuns în prezent la active de aproape 15 miliarde de lei, din care 14,3 miliarde de lei reprezintă activele fondurilor deschise de investiţii. Administratorii bancari, precum societăţile Erste AM, Raiffeisen AM şi BRD AM, sunt cei care domină piaţa fondurilor deschise. Pe de altă parte, forţele sunt mai echilibrate pe piaţa fondurilor închise, administratorii independenţi, neafiliaţi unui grup bancar, au cote bune de piaţă.

WikiZF: Profilul companiei BRD-SocGen

Fondurile închise de investiţii se adresează investitorilor sofisticaţi, sunt mai riscante şi au reguli mai permisive decât fondurile deschise. Fondurile deschise se adresează publicului larg şi trebuie să respecte reguli stricte de investiţii, de transparenţă şi raportare.

În primul trimestru, investitorii au plasat 1,2 miliarde de lei în fondurile deschise, în timp ce suma atrasă de fonduri închise a fost mult mai mică, de circa 66 de milioane de lei.