Un antreprenor: Orice ajutor este bun într-o perioadă în care se închid tot mai multe firme

Autor: Mirabela Tiron 16.04.2014

Primele 30 de acorduri de finan­ţare în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru investiţiile reali­zate de IMM-uri au fost sem­nate ieri, în prezenţa pre­mierului Victor Ponta. În total, vor fi semnate 263 de acorduri de finanţare, în valoare de 96,5 milioane de lei (22 milioane de euro), în cadrul acestui program pentru care s-a alocat un buget total de 500 de milioane de lei (113 mil. euro) în 2014 şi 2015. Suma maximă pe care o pot primi bene­ficiarii este 100.000 de euro.

„Vom investi cei 100.000 de euro (ajutor de minimis - n.red.) într-o linie de producţie de sticlă. Orice ajutor este bun  într-o perioadă în care se închid tot mai multe firme, într-o piaţă cu competiţie mare“, a spus antre­pre­noarea Anca Costea, pro­prietara firmei Eurocomir din judeţul Mureş ce produce ferestre, prezentă ieri într-o sală de la sediul DIMMAT (Departa­mentul pentru Între­prinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism), alături de alţi 29 de antre­prenori care au semnat contractul de finan­ţare pentru ajutorul de minimis. La eve­niment au fost prezenţi premierul Victor Ponta, Florin Jianu, ministrul pentru IMM-uri şi turism, şi Constantin Niţă, ministrul economiei.

Compania Eurocomir, activă din 2011, are o cifră de afaceri de circa 610.000 euro în 2012, potrivit datelor de la Ministerul de Fi­nanţe. „Nu a fost greu să facem proiectul, am lucrat cu un consultant.“

Un alt antreprenor, care a semnat con­trac­tul pentru 100.000 de euro ajutor de minimis, Marian Drăguşan, spune că va dez­volta cu aceşti bani o linie de îmbuteliere de sucuri. „Avem o fabrică de oţet, unde pro­ducem oţetul Topoloveni, şi vrem să dez­voltăm produse noi, sucuri de fructe“, a spus Drăguşan, care a înfiinţat firma DGM New Planet din Piteşti în 2000, cifra de afaceri raportată la Finanţe în 2012 fiind de 137.000 de euro. El a spus că în 2012 a început să lucreze la acest proiect şi că perioada până la sem­narea contractului a fost lungă. „Eram pre­gătiţi chiar mai devreme să semnăm acest contract“, potrivit antreprenorului, care are şi alte firme.