ZF Mobilio ’14: Piaţa de servicii de internet mobil îşi va continua creşterea, iar smartphone-urile vor ajunge la 80% din vânzări

Autor: Adrian Seceleanu 17.04.2014

Numărul total de conexiuni active la serviciile de internet mobil a atins 13,6 milioane, în urcare cu 35% faţă de decembrie 2012, potrivit datelor Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii.



Piaţa de servicii de internet mobil, dar şi vânzarea de smartphone-uri şi alte echipamente mobile conectate la web vor continua să înregistreze rate de creştere semnifi­ca­tive şi în 2014, în condiţiile în care rata de utilizare a acestor servicii şi gadge­turi este mai mică în ra­port cu alte pieţe, au decla­rat în cadrul conferinţei ZF Mobilio ’14, care a avut loc în 9 şi 10 aprilie în Bucureşti, reprezentanţii Autorităţii de Reglementare în Comu­nicaţii, ai grupului Cosmote / Romtele­com şi Vodafone.

„Vom asista la o intensificare a concurenţei pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă ca urmare a reducerii tarifelor de interconectare. Nnumărul de conexiuni de acces la internet la puncte mobile va continua să crească, coro­borat cu avansul utilizării serviciilor la viteze foarte ridicate, prin tehnologiile 4G şi 4GĂ. De asemenea, utilizarea serviciilor în roaming în UE va continua să crească şi ca urmare a reducerii tarifelor“, a declarat în cadrul con­ferinţei Eduard Lovin, director executiv în cadrul ANCOM.

Potrivit datelor prezentate de repre­zen­tantul arbitrului telecom în cadrul conferinţei, numărul total de conexiuni active a atins 13,6 milioane, în urcare cu 35% faţă de decembrie 2012. Un utilizator de internet mobil din România a consumat, în medie, în fiecare lună a anului 2013, un număr de 70 MB prin inter­mediul telefoanelor mobile şi 1.520 MB prin intermediul modemurilor/cardurilor USB. De altfel, numărul conexiunilor active prin intermediul modemurilor/cardurilor USB a crescut cu 8% în 2013, la 1,5 milioane.

Din numărul total de conexiuni la internet, 9,6 milioane sunt conexiuni active la internet mobil în bandă largă, în creştere cu 35% faţă de 2012. Numărul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet mobil prin intermediul tehnologiilor EV-DO, 3G/3GĂ şi 4G a urcat cu 27%, la 11,1 milioane.

Potrivit ANCOM, aproximativ 75% din conexiunile de acces la internet la puncte mobile de mare viteză se realizează cu plata unui abonament/extraopţiuni dedicate pentru acces la internet (telefoane mobile şi modemuri / carduri USB).

Creşterea a fost în linie cu planurile făcute de operatori, a comentat informaţiile ANCOM Vasile Voicu, manager pentru managementul produsului core segment business în cadrul grupului Cosmote / Romtelecom.

„Cosmote a înregistrat în ultimul trimestru al anului o creştere de 150% comparativ cu anul anterior în principal datorită strategiei companiei de a lansa noua gamă de abona­mente Free, care includ trafic de date nelimitat pentru utilizatorii mobili. Observăm un trend ascendent şi ne aşteptăm ca şi în acest an să crească ponderea smartphone-urilor în totalul terminalelor mobile vândute”, a declarat Voicu. „Ne aşteptăm la o creştere a vânzărilor de smartphone-uri până la o pondere de 80% din totalul terminalelor vândute. Mizăm pe o creştere a consumului de date mobile. Pe segmentul rezidenţial ne aşteptăm la o creştere a numărului de aplicaţii mobile, iar la companii la o creştere a adopţiei de aplicaţii mobile cloud”.