Iarna blândă a redus cu 18% cererea pentru gazele Petrom în T1. Pe piaţa de energie condiţiile rămân „dificile“

Autor: Radu Bostan 24.04.2014

Cantitatea de gaze naturale comercializată de OMV Petrom (SNP) a scăzut cu 18% în primele trei luni ale anului, în condiţiile în care centralele de termoficare (CET) nu au funcţionat la capacitate maximă pe fondul unei ierni blânde şi au ars mai puţine gaze decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Petrom a vândut astfel 13,47 TWh (1,2 miliarde de metri cubi) de gaze naturale în primul trimestru, faţă de un volum de 16,39 TWh (1,55 miliarde de metri cubi) vândut în perioada similară din 2013, „în special din cauza iernii blânde şi a cererii mai reduse din partea termocentralelor“, arată un raport preliminar al grupului austriac OMV, principalul acţionar al companiei petroliere.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Scăderea volumelor de gaze ale Petrom s-a produs în contextul reducerii generale a cererii de gaze a României, care a scăzut cu 8,8% în intervalul ianuarie-martie 2014 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, arată estimările companiei de transport al gazelor Transgaz (TGN). Declinul din primul trimestru a venit, la rândul său, după doi ani consecutivi de scădere a cererii de gaz, pe fondul reducerii activităţii industriale. Anul trecut s-au consumat 12,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, faţă de 13,2 miliarde de metri cubi în 2009, an de criză profundă, arată datele autorităţii de reglementare (ANRE).

La EconGas, divizia din Austria a grupului, volumele vândute au scăzut cu 23% în aceeaşi perioadă. „Cererea mai mică şi nivelul mai redus al retragerilor din depozite au redus marjele de profit, în comparaţie cu primul trimestru din 2013, atât la EconGas, cât şi la Petrom.“ Cantitatea de gaze comercializată de întreg grupul OMV a scăzut cu 3% în perioada analizată, la 131,82 TWh, de la 135,78 TWh în primul trimestru din 2013.