Iarna blândă a „topit“ 18% din vânzările de gaze ale Petrom în T1

Autor: Radu Bostan 24.04.2014

Vânzările de gaze naturale ale OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 18% în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul în care vremea relativ caldă din primele luni s-a tradus în cerere mai mică de hidrocarburi din partea termocentralelor.

Pentru tot anul 2014, compania şi-a bugetat o scădere a vânzărilor de gaze de aproape 6% faţă de anul trecut. Acţiunile SNP se tranzacţionau, ieri după-amiază, pe bursa de la Bucureşti, în scădere cu 0,55%, în timp ce titlurile OMV înregistrau un avans de 0,58% pe bursa din Viena.

Scăderea cererii pentru gazele Petrom din primul trimestru vine în contextul în care oricum consumul naţional de gaze s-a redus anul trecut până la un nivel inferior anului de criză 2009. În plus, estimările Transgaz arată că în primul trimestru consumul total s-a redus cu 8,8% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2013.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

„Vânzările de gaze şi electricitate continuă să fie sub­stanţial afectate de condiţiile dificile de piaţă“, arată un raport preliminar al grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- volumul de gaze naturale vândut de Petrom în primul trimestru;  evoluţia cererii de gaze a României; consumul naţional în 2013 

- vânzările de electricitate ale Petrom; ponderea în piaţă 

- producţia de petrol şi gaze a Petrom; situaţia la nivel de grup