Când este mai bine să cumperi acţiuni pe bursă: înainte sau după data de dividend?

Autor: Adrian Cojocar 26.04.2014

Unele dintre acţiunile de la bursă, precum Alumil Rom Industry (ALU), Tran­selectrica Bu­cureşti (TEL), Aerostar Ba­cău (ARS), Conpet Ploieşti (COTE), Bursa de Valori (BVB), Zen­tiva (SCD) sau Rompetrol Well Services (PTR), au înregistrat de la propunerile de dividende, din urmă cu circa o lună, şi până în prezent o creştere a cotaţiei acţiunilor mai mare decât valoarea dividendelor anunţate.

Spre exemplu, acţiunile Alumil Rom Industry au urcat pe bursă de la propunerea de dividend de luna trecută cu 92%, respectiv un avans al preţului acţiunilor de 0,811 lei/acţiune, faţă de un dividend propus de socie­tate de 0,64 lei/unitate, în condiţiile în care investitorii au fost atraşi de ran­damentul ridicat din dividende, care ajunge în prezent la 37,6%.

În cazul Transelectrica, anunţul de dividend a propulsat până în prezent cotaţia acţiunilor pe bursă cu 20,6%, respectiv un avans de 3,23 lei, nivel cu 45% mai ridicat decât dividendul efectiv propus de companie, de 2,228 lei/titlu, pentru a fi distribuit în acest an.

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

Acţiunile care au crescut spec­taculos pe fondul anunţului de dividend ar putea să înregistreze la data ex-dividend (prima zi în care acţionarii nu mai au dreptul să încaseze dividend - n. red.) o scădere mai mare decât dividendul acordat, sunt de părere brokerii. Ca urmare, în acest caz teoretic ar putea fi mai benefic ca investitorii să aştepte trecerea datei de dividend pentru a achiziţiona acţiuni la compania res­pectivă, mai spun aceştia.

„Investitorii nu trebuie să cadă în capcana unui randament mare al dividendului şi trebuie analizat de la companie la companie care sunt perspectivele societăţii în continuare. Probabil că unii dintre emitenţii de la bursă se vor corecta la data ex-dividend mai mult decât dividendul acordat. Unul dintre cazuri poate să fie Transelectrica dacă ne uităm la bugetul anunţat de companie pentru acest an, care arată o înjumătăţire a profitului“, spune Liviu Avram, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj NBG Securities.

Acţiunile Aerostar Bacău (ARS) au urcat de la anunţul de dividend şi până în prezent cu 17,6% pe bursă, iar preţul titlurilor s-a apreciat cu 0,257 lei/acţiune, de 2,8 ori mai mult decât dividendul propus spre distri­buire în acest an, de 0,089 lei/acţiune.

Titlurile Conpet Ploieşti (COTE), unde conducerea a propus un dividend brut de circa 3,41 lei/acţiune, au urcat de la propunerea de dividend şi până în prezent cu 4,95 lei/titlu, adică o creştere de 10,9%. Evoluţia vine în contextul în care Fondul Proprietatea a propus distribuirea unor dividende mult mai ridicate, însă este puţin probabil ca statul, care controlează compania, să aprobe propunea Fon­dului Proprietatea având în vedere că în trecut a respins astfel de pro­puneri din partea acţionarilor minoritari.

Alte acţiuni care au înregistrat creşteri mari în ultima lună sunt cele ale producătorului de materiale de con­strucţii Comcm Constanţa (CMCM) şi Romcarbon Buzău (ROCE), care au avansat pe bursă cu 38,7% şi respectiv 21,2% de la propunerile de dividend, însă cel mai probabil creşterile nu au legătură cu dividendele. Spre exemplu, la Comcm evoluţia a survenit mai cu seamă în ultimele zile ca urmare a anunţului SIF Transil­vania de a scoate la vânzare pachetul majoritar de acţiuni al companiei. În cazul Romcarbon creşterile au venit mai ales după publicarea bu­getului societăţii pentru acest an, care prevede realizarea unui profit de 30,7 mil. lei, faţă de un câştig de doar 0,1 mil. lei înregistrat anul trecut. Profitul ar urma să fie obţinut însă din valorificarea unor participaţii deţinute la alte societăţi şi nu din activitatea de bază a companiei.