Eurobank: Preţurile locuinţelor au scăzut cu 41% în criză, până la nivelul din 2006

Autor: Cristi Moga 29.04.2014

Preţurile locuinţelor au scăzut la nivel naţional cu 2% în primul trimestru al acestui an faţă de primul trimestru precedent, iar faţă de perioada similară a anului precedent declinul este de 0,6%, potrivit indicelui imobiliar realizat de Eurobank Property Services (EPS), subsidiară a grupului Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost.

„De la momentul de vârf al pieţei imobiliare, consemnat în cel de-al doilea trimestru al anului 2008, preţurile rezidenţiale la nivel naţional au înregistrat scăderi medii anuale de -8,5%, cumulând o scădere totală de -41%, preţurile actuale fiind la nivelul celui de-al doilea şi celui de-al treilea trimestru din 2006, chiar înainte de <bula imobiliară>”, notează analiştii Eurobank.

La periferia Bucureştiului a fost consemnată o scădere de 2,3%, peste media la nivel naţional, în timp ce preţurile din nordul Capitalei au crescut cu 2% faţă de trimestrul precedent şi cu 5,6% an la an.

În ţară, cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate în Ploieşti, Braşov, Constanţa şi Galaţi, în timp ce scăderi abrupte au fost consemnate în Brăila, Oradea şi Craiova.