SIF-urile au luat 20% din oferta de la Biofarm şi au ajuns la 87% din acţiuni

Autor: Roxana Pricop 05.05.2014
SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Ba­nat-Cri­şana (SIF1), care deţine 5% din SIF Muntenia, au preluat 205,2 milioane de acţiuni Biofarm de la investitorii care au subscris în cadrul ofertei de preluare a producătorului de medicamente, reprezentând 18,75% din totalul acţiunilor din ofertă. Astfel, trei SIF-uri au ajuns să controleze aproape 87% din capitalul Biofarm.
 
SIF Muntenia (SIF4) a derulat în perioada 9 - 30 aprilie o ofertă publică obligatorie de preluare a unui pachet reprezentând 45,72% din capitalul produ­cătorului de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO), pentru care a pus la bătaie 152,7 milioane de lei (34 mil. euro). Oferta a fost intermediată de firma de brokeraj Swiss Capital, iar preţul oferit a fost de 0,305 lei pentru o acţiune Biofarm. Oferta a avut loc în condiţiile în care Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat că SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au obligaţia de a derula o ofertă publică la Biofarm, companie la care cele două SIF-uri deţin împreună 54% din acţiuni. Potrivit legii, un investitor care depăşeşte pragul de 33% din capitalul unei companii listate are obligaţia să facă ofertă de preluare pentru acţionarii minoritari. Oferta a devenit obligatorie după ce SIF Banat-Crişana a preluat 5% din SIF Muntenia.
 
În cadrul ofertei, investitorii au vândut către SIF Muntenia 205,2 milioane de acţiuni, valoarea totală a acţiunilor subscrise fiind de 62,58 milioane de lei. Astfel, cele două SIF-uri au ajuns să îşi crească participaţia la 72,75% din capitalul companiei. În acţionariat se mai află şi SIF Moldova cu un pachet de 13,8% din capital. SIF Moldova deţine 5% din capitalul SIF Muntenia. Astfel, trei SIF-uri „aliate“ deţin împreună aproape 87% din capitalul producătorului de medicamente. Restul de 13% din capital este deţinut de mai mulţi investitori de pe bursă.