Investitorii pe bursă au luat poziţii de aşteptare

Autor: Stefan Musgociu 06.05.2014

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,51%, în linie cu bursele externe, însă cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că mai mult de trei sferturi din rulajul de doar 14,1 mil. lei au fost asigurate de tran­zacţiile cu câteva dintre acţiunile lichide.

Începând de luni, şedinţa bursieră în­cepe cu 15 minute mai devreme, res­pec­tiv de la ora 9:45, faţă de ora 10:00 an­terior. Investitorii vor putea realiza astfel tran­zacţii timp de 8 ore şi 15 mi­nute, până la ora 18:00.

În ultimele 10 mi­nute ale şedinţei pot fi reali­zate operaţiuni la pre­ţul stabilit la închi­dere.

Piaţa locală a fluc­tuat nesemnificativ în prima oră de tranzac­ţio­nare, însă apoi cota­ţiile au început să scadă, aliniindu-se la traiectoria burselor externe.

Pieţele vest-europene au fost pe roşu încă de la deschidere, după ce HSBC Holdings şi Markit Economics au publicat un indice privind evoluţia industriei prelucrătoare din China, indicator care s-a situat în aprilie la 48,1 puncte, în timp ce analiştii anticipau un nivel de 48,4 puncte.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, indicii BET şi BET-FI erau în scădere cu 0,48% şi, respectiv, cu 1,08%. Indicele BET include cele mai lichide zece acţiuni, iar BET-FI reflectă evo­luţia titlurilor celor cinci SIF-uri şi a acţiunilor Fondului Proprietatea (FP).

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,83%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,73%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 1,14% sub nivelul de vineri.

Indicele extins BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi titlurile Fondului Proprietatea, iar indicele BET-FI include doar acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile FP.

Investitorii au realizat operaţiuni de 14,1 milioane de lei (3,1 milioane de euro), de 2,5 ori mai puţin decât rulajul de vineri, de 35,1 milioane de  lei (7,9 milioane euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea pieţei au repre­zen­tat transferuri cu ac­ţiu­nile Băncii Transil­vania (2,8 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,6 milioane lei), SIF Oltenia (2,2 mi­lioane lei), OMV Petrom (1,4 milioane lei) şi două deal-uri cu titluri BRD (1,6 milioane lei).

Restul acţiunilor au consemnat rulaje de sub 500.000 de lei. Titlurile Băncii Transil­va­nia au scăzut nesemnificativ, cu 0,06%, la 1,8 lei, iar acţiunile FP au coborât cu 0,13%, la 0,759 lei.

După închiderea şedinţei, în sistemul bursei au fost înregistrate rezultatele ofertei de preluare derulată de SIF Muntenia (SIF4) la Biofarm (BIO). Societatea de investiţii financiare a cumpărat 18,75% din acţiunile produ­că­torului de medicamente, pentru 62,6 milioane lei (14,1 milioane euro), şi a ajuns să deţină 51,73% din titluri.

SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana acţionează concertat şi anterior ofertei deţineau 54,28% din acţiunile Biofarm, iar ASF a dispus lansarea unei oferte de preluare.