Ministrul energiei vrea să vadă cum se cheltuiesc banii pentru Tarniţa

Autor: Roxana Petrescu 06.05.2014
Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie, a trimis Corpul de Control al Departamentului pentru Ener­gie la Hidroelectrica, cel mai mare producător de elec­trici­tate din România, aflat pentru a doua oară în insol­venţă, pentru a analiza cheltuielile făcute până acum pentru realizarea pro­iec­tului Tarniţa-Lăpuşteşti, o hidro­cen­trală de un miliard de euro despre care se vorbeşte de 30 de ani, dar care nu a ieşit din faza studiilor.
 
„Analiza va viza în principal ac­tivitatea Hidroelectrica. Şeful Cor­pului de Control are termen ca până la finalul acestei săp­tă­mâni să prezinte ministrului con­cluziile sale“, spun repre­zen­tanţii Departamentului pentru Energie.
 
Hidroelectrica a semnat în fe­bruarie anul acesta un con­tract de 44.000 de euro pentru actua­lizarea studiului de feza­bi­li­tate pentru hidrocentrala Tar­niţa-Lăpuşteşti. În 2008, com­pa­nia mai făcuse un studiu de fe­za­bi­litate pe care a plătit aproape 410.000 de euro. În total, Tarniţa are cel puţin 5 studii de fezabilitate, studii de evaluare a im­pac­tului de mediu, consultanţă pentru găsirea investitorilor, dar de 30 de ani nu s-a pus nicio cărămidă la acest proiect.