Cele mai mari fonduri de acţiuni trec în defensivă şi mizează pe Romgaz, Petrom şi Transgaz

Autor: Roxana Pricop 07.05.2014
Managerii celor mai mari fon­duri de acţiuni, cu o avere cu­mulată de peste 450 mi­lioane de lei, îşi orientează în acest an portofoliile spre ac­ţiunile companiilor din energie şi utilităţi, con­siderate investiţii defensive şi mai rezistente la ris­curile geopolitice din regiune. Ei sunt re­zervaţi faţă de evoluţia din 2014 a acţiunilor ban­care, cele care anul trecut erau în topul investiţiilor.

„Evoluţia bursei din acest an a fost dezamăgitoare, investitorii nu se aşteptau ca bursa să scadă. Instabilitatea din regiune a pus presiune pe bursa de la  Bucureşti, dar şi pe pieţele din regiune, iar investitorii nu au curaj să intre la cumpărare până când nu văd o cla­ri­ficare a conflictului din Ucraina“, a spus Răzvan Rusu, director de investiţii la socie­tatea de administrare Certinvest.

Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, este pe minus de la începutul anului, respectiv un minus de 1,42%. Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, are o scădere de aproape 15%, singurul indice pe plus este BET-NG, al companiilor din sectorul energiei, care s-a apreciat cu 1,17% de la începutul anului.

Nici fondurile de ac­ţiuni, care investesc până la 90% din active pe bursă, nu au motive de satisfacţie după pri­mele patru luni din an, raportând pierderi.

ING Romanian Equity dispune de active de 380 mil. lei şi este cel mai mare fond de acţiuni cu investiţii pe bursa de la Bucureşti. La finalul anului trecut, cele mai mari in­ves­tiţii ale fondului erau acţiunile Băncii Tran­silvania, cele ale Fondului Proprietatea, ale OMV Petrom şi ale BRD. Cu excepţia acţiu­nilor Băncii Transilvania, care au crescut cu 9%, celelalte acţiuni au subperformat indicelui BET. În primele trei luni ale anului, fondul a ra­portat o scădere de 2,7%. Pe utlimele 12 luni, fondul are un plus de 10%.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania