CFR Călători, trafic în scădere cu 15%, tarife mai mari cu 10% şi pierderi operaţionale de 89 mil. €

Autor: Mirabela Tiron 07.05.2014

Compania de stat CFR Că­lă­tori, cel mai mare transpor­ta­tor de pasageri pe calea ferată, a finalizat anul trecut cu pierderi operaţionale esti­mate la 390 mil. lei (89 mil. euro), faţă de nivelul de circa 537 de milioane de lei (122 mil. euro) în 2012, potrivit Alexan­drei Gătej, preşedintele consiliului de administraţie al companiei.

Traficul de pasageri s-a ridicat la 48,5 milioane de persoane, în scădere cu 15% faţă de anul anterior, iar tarifele au crescut în medie cu 10%.

Totuşi, în pri­mul tri­mestru din acest an tra­ficul de pa­sa­geri a cres­cut cu 1,7 mi­lioa­ne de per­soane, până la 13,7 mi­lioane de pasa­geri.

„Re­zul­ta­tele arată bine, nu au fost încă auditate. Am avut  obiective canti­tative şi calitative. Cele canti­tative au ţinut de reducerea pier­de­rilor operaţionale la 392 mil. lei, de evo­lu­ţia indicatorului pasageri pe tren ki­lo­me­tru, de creşterea productivităţii, în timp ce obiectivele calitative au ţinut de scă­de­rea numărului de reclamaţii şi a du­ra­tei de răspuns la solicitările pasa­ge­rilor“, a spus Alexan­dra Gătej pentru ZF. Acestea sunt pri­mele declaraţii făcute în presă de preşedintele CFR Călători de la pre­luarea mandatului în martie anul trecut.