Producţia de petrol a Petrom a scăzut cu un sfert de la privatizare, iar cea de gaze cu 16%, în ciuda unor investiţii de 7 mld. euro. „Vom intensifica explorarea“

Autor: Roxana Petrescu 08.05.2014

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, va intensifica activitatea de explorare pe termen mediu şi lung, în contextul în care de la privatizare compania s-a concentrat asupra zăcămintelor aflate deja în exploatare. În ciuda unor investiţii de 7 mld. euro, Petrom abia a reuşit să stabilizeze producţia anul trecut pentru că banii s-au dus cu precădere în extracţia din zăcămintele mature. Compania spune însă că pe termen mediu şi lung explorarea, activitatea prin care se indentifică noi zăcăminte, se va intensifica, iar zona de vecinătate a Mării Negre va fi o piesă centrală în noile planuri ale Petrom.

În 2013, pentru prima dată de la pri­va­ti­zarea companiei, producţia de petrol şi gaze nu a mai fost în scădere, înregistrând o creştere marginală faţă de 2012. Practic, pentru o ţară ca România, care are o tradiţie în pro­duc­ţia hi­dro­­carburilor de peste 150 de ani, in­ves­ti­ţiile în explorare devin absolut ne­cesare pentru continuarea activităţii de extracţie.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom S.A.

Potrivit datelor transmise de Petrom, în pe­rioada 2005-2013 compania a realizat in­vestiţii totale de 10 miliarde de euro din care 70% s-au dus pe sectorul de explorare şi producţie.

„În ultimii nouă ani, ne-am concentrat asupra zăcămintelor aflate deja în exploatare, pentru a stabiliza producţia. Prin investiţii în redezvoltarea zăcă­mintelor se asigură creş­terea producţiei zilnice din ză­că­mânt şi creşterea factorului de recuperare a rezervelor din zăcământ, care să compenseze astfel declinul natural al producţiei. În această perioadă ponderea investiţiilor pentru explorare s-a încadrat între 10 şi 30% din bugetul de explorare şi producţie“, spun reprezentanţii companiei. Practic, banii s-au dus pentru a scoate mai mult din zăcămintele mature, nu pentru a face noi descoperiri.