Analiştii aşteaptă profit record la Transgaz în acest an, dar văd perspective mai slabe pentru companie din anul 2016

Autor: Adrian Cojocar 13.05.2014
Cei mai mulţi analişti de pe bursă estimează că anul 2014 va fi cel mai bun de până acum pentru tran­spor­tatorul de gaze Trans­gaz Mediaş (TGN), compania având şanse mari să încheie anul cu un profit record susţinut în principal de majo­rările de tarife.

Anul trecut ANRE a majorat în două rânduri tariful de transport al Transgaz, acesta urcând cu 40% faţă de anii precedenţi, o parte din aceste creşteri urmând să se vadă în rezultatele din acest an ale companiei.

Astfel, analiştii de la Intercapital Invest estimează că profitul transporta­torului de gaze ar putea avansa în 2014 cu 27,6% la 430 mil. lei, în timp ce ana­liştii de la Alpha Bank prognozează un profit net de 388 mil. lei, cu 16,2% peste cel obţinut de Transgaz anul trecut.

„Profitul net pentru 2014 ar trebui să fie cel mai mare profit net înregistrat de Transgaz până acum. Dacă în primele două trimestre vom avea un efect de bază bun datorită unor tarife medii mai mici în prima jumătate a anului 2013 (în ciuda scăderii mai accentuate a cantităţii estimate de energie transportată în primele şase luni din 2014), în cea de a doua parte a anului vom avea un efect de bază bun datorită înregistrării în perioada iulie - decembrie din 2013 a unui provizion de peste 130 milioane de lei constituit pe seama deprecierii participaţiei Transgaz în cadrul proiectului Nabucco. Având în vedere creşterea estimată a profitului net, am estimat pentru anul 2014 un dividend brut/acţiune de 18,28 lei, în creştere cu 4% faţă de cel acordat pentru anul 2013 (în condiţiile estimării unei scăderi a ratei de distribuţie la 50%)“, spun analiştii de la Intercapital într-un raport emis săptămâna trecută.

Ei au o recomandare de „cum­părare“ pentru acţiunile Transgaz, cu o ţintă de preţ pentru următoarele 12 luni de 247 lei/acţiune, nivel cu 21% peste cotaţia de pe parcursul şedinţei de ieri, de 203,2 lei/titlu.

„Pe termen scurt, atât timp cât activitatea de tranzit a Transgaz rămâne una importantă, ne menţinem aştep­tările pozitive asupra companiei în condiţiile în care tarifele mai mari la transportul de gaze ar trebui să com­penseze cererea mai mică de pe piaţă şi să conducă la o creştere a profitului (în 2014 şi 2015 - n. red.). Pe de altă parte, perspectivele pe termen mediu ale Transgaz comportă un risc din cauza faptului că activitatea de tranzit a companiei va fi cel mai probabil influen­ţată negativ de schimbărilor de ordin legislativ care se anunţă la nivelul UE, acestea urmând să conducă la o modificare a structurii veni­turilor Trans­gaz şi implicit la o scă­dere importantă a pro­fitului (începând cu anul 2016 - n.red.)“, spune Raluca Negoescu, analist la Alpha Bank.

Firma de brokeraj a schimbat recent recomandarea pentru acţiunile Trans­gaz din „cumpărare“ în „păstrare“ şi are un preţ ţintă pentru următoarele 12 luni de 218,1 lei/acţiune.

Analiştii de la Alpha Bank spun că impactul efectelor legislative asupra vânzărilor companiei nu va fi unul semni­ficativ, însă având în vedere mar­jele mari de profitabilitate ale activităţii de tranzit (circa 70%), noile regle­mentări în domeniu ar putea să afecteze profitul operaţional al Transgaz cu circa 110 milioane de lei.

„Ne aşteptăm ca în 2017 profitul companiei să atingă un minim al ultimilor şapte ani, pentru ca din 2018 să recupereze o parte din scădere“, spune Negoescu.

Analiştii de la Intercapital spun că pe termen lung Transgaz ar putea să obţină venituri şi profituri mai mici din activitatea de tranzit ca urmare a creşterii rolului conductelor concurente South Stream şi TAP.

Analiştii cred că Transgaz nu va mai putea să susţină în anii următori o rată de distribuţie mai mare de 50% ca efect al investiţiilor în creştere pe care şi le-a propus, numai pentru acest an fiind programate investiţii în valoare de 420 mi­lioane de lei.

„Ca urmare a eforturilor investiţionale ale Transgaz pentru interconectarea sistemului de transport al gazelor cu cel din Ungaria şi Bulgaria, necesităţile mari de finanţare a acestor proiecte vor pune cel mai probabil presiune pe distribuţia de dividende. Pentru 2013, acţionarii Transgaz au aprobat o rată de distribuţie a dividendelor de 62%, peste cea cuprinsă în buget şi planul de administare. Pentru anii următori am luat în calcul o rată de distribuţie a dividendelor de 50% ca urmare a necesităţilor mari de finanţare a investiţiilor pe termen lung“, spune Raluca Negoescu.

Transgaz va distribui în acest an un dividend brut pe acţiune de 17,58 lei, iar randamentul brut din dividende raportat la preţul actual de pe bursă este de 8,6%.

Potrivit analiştilor de la Inter­capital, Transgaz se tranzac­ţionează pe bursă cu un discount semnificativ faţă de companii similare din sectorul său de activitate, respectiv un discount de circa 58% la nivelul multiplului de profit cu profitul estimat pe 2014 şi un discount de 62% raportat la multiplul EV/EBITDA (valoarea companiei ra­portată la profitul operaţional înainte de depreciere, impozite şi dobânzi - n. red.).

„Punem discountul semnificativ la care se tranzacţionează preţul acţiunilor pe seama statutului de piaţă de frontieră aferent BVB, şi nu pe seama anumitor aspecte specifice companiei Transgaz“, sunt de părere analiştii de la Intercapital.

Compania urmează să-şi publice miercuri rezultatele financiare pe primul trimestru al anului.

De la finele anului trecut acţiunile Transgaz au urcat pe bursă cu 10%, o performanţă care este peste media pieţei.