OMV Petrom se aşteaptă în 2014 la ”un rezultat negativ” din producţia şi vânzarea de energie

Ziarul Financiar 13.05.2014

Compania, controlată de grupul austriac OMV, a înregistrat în primul trimestru un EBIT din activitatea de gaze şi electricitate de 37 milioane de lei, cu 68% mai mic faţă de 113 milioane de lei în primele trei luni ale anului 2013.

”Preconizăm că marjele din activitatea de energie electrică vor continua să se deterioreze, conducând la un rezultat negativ al acestei activităţi în 2014. Încercăm să diminuăm această tendinţă prin consolidarea poziţiei centralei Brazi pe pieţele de echilibrare şi de servicii tehnologice de sistem, prin valorificarea flexibilităţii centralei”, se arată în raportul trimestrial al companiei.

Producţia brută de energie electrică estimată pentru primul trimestru a crescut cu aproape 4% faţă de primul trimestru din 2013, în timp ce consumul estimat s-a diminuat cu aproximativ 3%, precizează OMV Petrom.

”Consumul intern mai mic şi creşterea abruptă a producţiei din surse regenerabile au condus la scăderea preţurilor pentru energia electrică pe piaţa din România”, potrivit raportului.

În perioada analizată, compania a produs 0,58 TWh de electricitate, cu 29% mai puţin faţă de 0,82 TWh în primul trimestru de anul trecut.

Compania a produs 0,55 TWh de electricitate la termocentrala pe gaze de la Brazi, acoperind 3% din producţia estimată la nivel naţional pentru primul trimestru. Parcul eolian Dorobanţu a generat 0,02 TWh de electricitate, cu 32% mai puţin faţă de perioada similară din 2013, în contextul iernii blânde.

Compania estimează că în 2014 preţurile energiei electrice vor fi influenţate negativ atât de dinamica ofertei, ca urmare a punerii în exploatare a unor capacităţi suplimentare din surse regenerabile, cât şi de cererea redusă, care reflectă parţial iniţiativele de eficientizare energetică.

Vânzările de gaze naturale ale OMV Petrom au scăzut în primele trei luni cu 18%, de la 1,52 miliarde metri cubi (13,47 TWh), la 1,25 miliarde metri cubi (16,39 TWh), în principal din cauza contracţiei cererii sectorului industrial şi a iernii mai blânde.

De asemenea, consumul estimat de gaze naturale al României a scăzut cu 9% comparativ cu primul trimestru de anul trecut, potrivit OMV Petrom.

OMV Petrom apreciază că în acest an cererea de gaze va continua să scadă, ceea ce va determina creşterea concurenţei şi a presiunii asupra marjelor din vânzări.