Bursa românească pierde zeci de miliarde de euro pentru că e „piaţă de frontieră“

Autor: Andrei Cîrchelan 14.05.2014

România este una dintre ţările cu cele mai mari nevoi de investiţii în regiune, însă resurse finan­ciare importante, cum ar fi apro­xi­mativ 10 miliarde de euro disponibili de la investitori instituţionali locali, la care s-ar putea adăuga banii inves­titorilor străini, nu pot pătrunde într-o piaţă catalogată ca fiind „de frontieră“, sunt de părere specialiştii care au participat ieri la o conferinţă pe tema soluţiilor alter­native de finanţare.

În aşteptarea listărilor de companii private sunt şi fondurile administrate de Erste Asset Mana­gement, care au alocat resurse im­portante investiţiilor în obligaţiuni corporative, dar nu au posibilitatea de a îşi diversifica local portofoliile.

„România are aproximativ 10 miliarde de euro disponibili la in­vestitorii instituţionali locali. Sunt circa 3,2 miliarde de euro la fondurile mutuale, 3,2-3,3 miliarde deeuro la fondurile de pensii şi cam la fel la Fondul Proprietatea, fără să mai menţionez companiile de asigurare. Administratorii acestor bani caută să îşi majoreze participarea în free-float-ul (acţiuni libere la tranzacţionare -  n.red.) bursei. Noi ne uităm la sectorul telecom, de exemplu, dar nu am găsit posibilităţi de investiţie aici. Toate celelalte ţări fac ceva în privinţa asta, noi de ce nu putem crea o punte între finanţare şi aceste evoluţii. Suntem campionii europeni în IT“, a declarat Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare Erste Asset Mana­gement.

Potrivit acestuia, fondurile ad­ministrate de Erste la nivel global cu investiţii în 18 ţări, au alocat 350 milioane de euro dintr-un total de 1,5 miliarde de euro către obligaţiuni corporative.