Un pachet de 4,8% din acţiunile SIF Oltenia şi-a schimbat proprietarul

Autor: Adrian Cojocar 14.05.2014

Ieri au avut loc mutaţii importante în acţionariatul SIF Oltenia (SIF5), un pachet reprezentând 4,8% din capitalul societăţii fiind transferat prin trei tranzacţii speciale în valoare de 56 mil. lei, acestea fiind primele mişcări după lupta acţionarilor în adunarea generală de luna trecută care s-a soldat cu respingerea dividendelor propuse de conducere şi un grup de acţionari ai societăţii.

Pachetele de acţiuni SIF Oltenia au fost transferate în piaţă la un preţ cu 13,9% peste cel de referinţă din şedinţa precedentă, de 2 lei/acţiune, apropiat de nivelul  maxim atins de aceste titluri în ultimul an.

Contactat ieri de ZF, Gheorghe Iaciu, unul dintre principalii acţionari ai SIF Oltenia, a negat că ar fi fost implicat în aceste schimburi de pachete.

Momentan nu au fost raportaţi nici vânzătorii şi nici cumpărătorii implicaţi în transferurile cu acţiuni SIF Oltenia de ieri.

Printre acţionarii care au solicitat un dividend mai mare decât cel propus de societate la adunarea acţionarilor de la finele lunii trecute s-au numărat omul de afaceri Gheorghe Iaciu, fondurile ING, precum şi BCR şi omul de afaceri Florin Pogonaru.

Aceştia sunt principalii vânzători „sus­pecţi“ în schimburile de ieri cu acţiuni SIF Oltenia ca efect al nemul­ţumirii faţă de respingerea dividendelor.

SIF Banat-Crişana, condusă de Dragoş Bîlteanu, şi SIF Moldova, care şi-a întărit recent poziţia în acţionariatul SIF Oltenia prin achiziţii realizate pe bursă, au reuşit să blocheze distribuţia de dividende la SIF Oltenia, aşa cum au procedat şi în cazul SIF Muntenia, profitând de prezenţa scăzută a investitorilor în AGA.

Acest lucru ar putea schimba strategia unora dintre acţionarii SIF Oltenia, care sperau să încaseze dividende consistente de la societate în acest an.