Ministrul Bugetului: Mă aştept la o creştere de cel puţin 3,5% a PIB-ului în primul trimestru. Putem avea creştere de 4% pentru întreg anul

Autor: Roxana Pricop 14.05.2014

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, a anunţat astăzi în cadrul adunării anuale a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de la Varşovia  că se aşteaptă la o creştere de 3,5% a PIB în primul trimestru.

“Mă aştept la o creştere de cel puţin 3,5% în primul trimestru, bazându-mă pe cifrele privind producţia industrială şi consumul, date care sunt deja publice. Ceea ce înseamnă, luând în calcul sezonalitatea, că am putea avea o creştere de 4% a PIB-ului pentru întreg anul 2014”, a spus ministrul.

Mâine, Institutul Naţional de Statistică va anunţa datele privind evoluţia PIB-ului în primul trimestru. Anul trecut, economia a crescut cu 3,5%.

“România este diferită, în sensul bun, de restul pieţelor emergente şi de cele din Europa de Est graţie deficitului de cont redus scăzut, a faptului că nu depinde  de importurile de gaze din Rusia, care în aprilie 2014 au avut o pondere de circa 4% în consum, a creşterii economice solide şi a angajamentului de a intra în zona euro în 2019”, a mai spus ministrul.