Patru SIF-uri şi FP au făcut profituri de 116 milioane de lei în luna aprilie. Activele lor se menţin pe minus după patru luni

Autor: Adrian Cojocar 16.05.2014
Cele cinci SIF-uri, cu excepţia SIF Banat-Crişana, şi Fondul Proprietatea, care şi-au publicat rezultatele aferente primelor patru luni ale anului, au înregistrat în luna aprilie profituri cumulate de circa 116 mil. lei.
 
Valoarea activelor pe care cele patru SIF-uri şi FP le gestionează a înregistrat în perioada 31 decembrie 2013 - 30 aprilie 2014 scăderi cuprinse între 0,4% (în cazul SIF Oltenia) şi 4,7%, în cazul SIF Transilvania, în linie cu evoluţia de ansamblu a bursei, indicele BET înregistrând în aceeaşi perioadă o scădere de 1,1%, iar indicele BET-FI a pierdut 13,9% din valoare.
 
În aprilie s-a remarcat SIF Muntenia, care a înregistrat de departe cel mai ridicat profit, de 86,6 mil. lei, care a dus câştigul din primele patru luni ale anului la 193,1 mil. lei.
 
Cel mai probabil profitul record obţinut de societatea de investiţii financiare s-a datorat lichidării unor participaţii bancare, care sunt cele mai lichide şi totodată cele mai importante.
 
Astfel, la sfârşitul anului trecut SIF Muntenia avea o participaţie de 3,67% din acţiunile BRD în valoare de 230 mil. lei şi un pachet de 0,26% din titlurile Erste Bank evaluat atunci la 128 mil. lei, acestea fiind principalele deţineri ale societăţii.