România a rămas cu mai puţin de 6.000 de zidari calificaţi. Numărul de muncitori în construcţii care ies din şcoli a scăzut cu 90% în ultimul deceniu. Ce câştiguri credeţi că are un zidar?

Autor: Ioana Tudor 19.05.2014
România se confruntă cu un deficit mare de zidari calificaţi, după ce numărul acestora a scăzut la circa 5.900 de persoane în ultimii ani, pe fondul reducerii locurilor din şcolile specializate şi al migraţiei forţei de muncă, potrivit datelor furnizate de Holcim România, subsidiara locală a producătorului elveţian de materiale de construcţii cu acelaşi nume.
 
WikiZF: Profilul companiei Holcim România
 
În contextul în care mulţi zidari au plecat în străinătate pentru salarii mai mari, iar sistemul de învăţământ românesc nu oferă pieţei muncii suficiente resurse pregătite în acest sector de activitate, companiile din domeniu investesc în revitalizarea învăţământului profesional.
 
„În contextul diminuării ofertei educaţionale în rândul şcolilor profesionale, resimţită acum de cei mai mulţi angajatori industriali, muncitorii din România trebuie să profite de orice oportunitate de pregătire pusă la dispoziţie de mediul pri­vat“, a spus Co­drin Scutaru, secretar de stat în Mi­nis­terul Muncii, la un eveniment organizat la finalul săptămânii trecute de către Holcim.
 
România are cu 90% mai puţine locuri în şcolile specializate de zidari decât avea acum zece ani, potrivit datelor companiei Hol­cim.
 
Circa 18.000 de elevi erau înscrişi în şcolile profesionale româneşti în anul şcolar 2012-2013, cu 91% mai puţini decât în 2007-2008, când numărul acestora depăşea 210.000, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.