Raiffeisen vede Bancpost şi Intesa Sanpaolo pe lista băncilor de vânzare

Autor: Razvan Voican 20.05.2014

Bancpost, controlată de grupul elen Eurobank, recent privatizat, şi Intesa Sanpaolo, filială a uneia dintre cele mai mari bănci italiene, se numără printre potenţialele ţinte de preluare pe piaţa bancară locală, potrivit analiştilor de la Raiffeisen Bank International.

În total, aus­triecii văd nu mai puţin de opt posibile tran­zacţii de preluare a unor pachete de ac­ţiuni sau integrală, instituţiile de credit vizate fiind: Banca Transilvania (pachetul de 15% deţinut de BERD), Intesa Sanpaolo Bank, Banca Carpatica (cu trimitere la proiectul de fuziune invocat de managementul băncii), Marfin Bank, Volks­bank, BCR (pachetul de 6% deţinut de SIF Oltenia), Millennium Bank şi Bancpost.

Bancpost este singura dintre cele patru filiale de bănci elene pe care analiştii de la Raiffeisen o dau drept candidată la o tranzacţie de vânzare. „Având în vedere că banca-mamă a fost singura naţionalizată, Bancpost este un candidat probabil la vânzare“, consideră analiştii. Eurobank a ieşit recent de sub statutul de bancă naţionalizată în urma unei majorări de capital în urma căreia segmentul investitorilor privaţi dominat de fonduri de investiţii a ajuns la o deţinere de aproape 65%, participaţia Fondului Elen de Stabilitate Financiară diluându-se de la 95,23% la 35,4%. Liderii grupului de fonduri de investiţii care a devenit majoritar sunt canadienii de la Fairfax.