IFC negociază cu încă trei bănci intrarea în programul de finanţare a comerţului exterior

Autor: Claudia Medrega 30.05.2014
IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, negociază cu trei bănci care şi-au exprimat dorinţa de a face parte din programul de trade finance, program la care s-au afiliat până acum cinci bănci, respectiv Bancpost, Banca Românească, Banca Transilvania, UniCredit Ţiriac Bank şi Garanti Bank.
 
„În prezent discutăm cu trei alte bănci care şi-au exprimat dorinţa de a face parte din Global Trade Finance Program („GTFP“). De asemenea, maturităţile pentru care IFC poate oferi garanţii în cadrul tranzacţiilor de import-export sunt mult mai extinse, putând vorbi acum de trei ani, iar în cazuri excepţionale (în funcţie de tipul bunurilor importate/expor­tate) chiar şi de cinci ani“, a declarat pentru ZF Ana-Maria Mihăescu, şefa misiunii IFC în România şi în alte şase ţări.
 
Programul de trade finance s-a dezvoltat extrem de rapid în regiune, iar în România, la sfârşitul acestui an fiscal (care pentru IFC înseamnă luna iunie) instituţia financiară estimează finanţări („commitment-uri“) cumulate de 175 mil. dolari în cadrul GTFP.
 
Facilitatea de trade finance a fost lansată de IFC la nivel internaţional ca răspuns la criză, alături de fondul de capitalizare al băncilor, ambele fiind disponibile şi pentru România.