Bancherii au liber să scoată din bilanţuri neperformantele recunoscute ca pierdere

Autor: Razvan Voican 02.06.2014

Credite proaste de cel puţin 10 miliarde de lei ar urma să fie trecute în conturi extrabilanţiere până la toamnă.



Credite neperformante de 6 mld. lei (1,3 mld. euro) care au fost integral provizionate şi de la care nu mai există aşteptări rezonabile de recuperare vor putea fi scoase în ur­mătoarele luni din bilanţurile băn­cilor în urma declanşării de către BNR a planului de acţiuni pentru reducerea pon­derii neperformantelor din sistemul bancar, agreat cu FMI şi Comisia Europeană.

„Sunt credite pentru care băncile şi-au asumat practic pierderea, speranţă de a le mai recupera nu există, aşa că n-au de ce să le mai ţină în bilanţ. Le-am recomandat să le scoată“, spune Nico­lae Cinteză, directorul Direcţiei supraveghere din BNR.

Acesta va fi primul pas dintr-un plan de măsuri prin care sistemul bancar să scape de percepţia negativă pe care o are în exterior din cauza ratei foarte mari a neperformantelor privite la modul singular, fără a ţine cont de acoperirea cu provizioane în proporţie de 68% pe IFRS.

„La o solvabilitate de 16,3% (la nivelul lunii martie 2014) băncile sunt în poziţia de a recunoaşte con­secinţele lăcomiei de dinaintea crizei şi de a nu mai târî acest balast al neperformantelor. Dacă nu începem acum, vom avea probleme mai târziu şi nu se va putea crea baza pentru o creştere sănătoasă“, afirmă şeful Supravegherii.

Pe baza datelor raportate de bănci privind situa­ţia portofoliilor el estimează că planul de curăţenie gândit în patru paşi mari va conduce la scăderea ratei creditelor proaste din sistem de la circa 22,3% în martie până spre 13,6% la nivelul lunii octombrie.

Dacă eliminarea din bilanţuri a pachetului de neperformante de 6 mld. lei provizionate integral nu ridică decât probleme de operare în sistemele informatice, situaţia devine mai delicată în cazul unui al doilea pachet reprezentând expuneri nete de 3,8 mld. lei, cu restanţe mai mari de un an şi fără speranţă rezonabilă de recuperare, dar pe care băncile se codesc să le provizioneze integral şi să le recunoască drept pierdere. „Sunt credite restante de peste un an, dar la care nu s-au iniţiat proceduri de recuperare. Din analiza noastră, au pondere mare creditele la care speranţa rezonabilă de a recupera ceva nu prea există şi ca atare recomandarea noastră este să le provizioneze 100% pe IFRS şi să le înregistreze în conturi extra­bilanţiere. Ne vom uita foarte atent să vedem cine refuză recunoaşterea pierderii“, afirmă Cinteză.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate declaraţiile lui Nicolae Cinteză despre:

- termenul dat de BNR băncilor pentru scoaterea din bilanţ a neperformantele corporate

- percepţia pe care o are sistemul bancar din România în regiune şi nevoia de îmbunătăţire a acestei imagini 

- cât recuperează în medie o bancă de la intrarea unui client în insolvenţă şi acoperirea cu provizioane ; penalizarea pentru băncile în culpă 

- paşii urmăriţi de BNR pentru "curăţarea băncilor"