Portretul omului de afaceri Ilie Vonica, făcut de antreprenorii români: cizelat, foarte discret şi bine informat

Autori: Ioana David , Adelina Mihai 04.06.2014

Omul de afaceri sibian Ilie Vonica, proprie­tarul grupului Polisano, a decedat în urmă cu două zile după ce s-a aruncat de la etajul vilei sale. Acesta era cunoscut în mediul de business drept un antreprenor meticulos, cizelat şi foarte implicat în firmele pe care le avea.

„L-am cunoscut pe dl. Vonica. Era un om de afaceri respectat pentru realizările extraor­di­nare pe care le-a avut în domeniul sănătăţii. A fost un administrator de companie foarte dis­cret, bine informat şi meticulos, care şi-a con­dus afacerile cu multă tenacitate. (…) Avea multe calităţi, nu doar una. Probabil că cea mai evi­dentă ar fi aceea de om vizionar“, a spus Mircea Bulboacă, proprietarul grupului de firme CON-A din Sibiu din domeniul construcţiilor.

Decesul lui Ilie Vonica, cel mai puternic antereprenor român din industria de sănătate, a transmis o undă de şoc în mediul local de afaceri, în condiţiile în care ipoteza de lucru a anchetatorilor este că a fost vorba despre o sinucidere. Surse citate de Mediafax arată că omul de afaceri şi-ar fi explicat gestul printr-o scrisoare de cinci pagini, care la cererea familiei nu a fost făcută publică. De altfel, familia a dorit să păstreze discreţia în jurul tragicului eveniment, de aceea mulţi dintre apropiaţi nu au dorit să discute pe marginea acestui subiect.

WikiZF: Profilul companiei Polisano

Drama omului de afaceri, care îşi clădise un grup de firme cu afaceri de peste 350 mil. euro şi aproximativ 2.000 de angajaţi, a început în urmă cu două săptămâni, când soţia sa a fost arestată (alături de alte persoane) după ce una dintre companiile din grup (cea care operează farmaciile Reţeta) a fost prinsă într-un scandal de fraudă cu reţete false. Cea mai mare firmă din grupul creat de Ilie Vonica este distri­bui­torul de medicamente Polisano, cu un rulaj de 330 mil. euro anul trecut. Antreprenorul avea un grup integrat, cu producţie, distribuţie şi retail, dar şi cu policlinici, spitale, centre de fertilizare in vitro şi alte activităţi de suport.

Unul dintre ultimele proiecte majore în care omul de afaceri s-a implicat a fost în 2013, când a inaugurat un spital în Sibiu, al doilea din reţeaua sa.

„Ilie Vonica a fost un om deosebit, care a rea­lizat multe în viaţa sa, iar ultimul său pro­iect, prin care a construit un spital de la A la Z, re­prezintă o activitate extrem de greu de făcut care necesită abilităţi deosebite, ştiu asta din pro­pria experienţă. Probabil că dacă aş fi ştiut ce presupune munca pentru deschiderea unui spi­tal, nu aş mai fi făcut asta“, a spus omul de afa­ceri Mihai Miron, care controlează afacerea Ro­pharma din domeniul retailului şi distri­bu­ţiei de medicamente. Miron este unul dintre oa­menii de afaceri care au pus bazele spitalului Sf. Constantin din Braşov.

„Este foarte trist ca un om de asemenea va­loare să îşi piardă echilibrul şi să recurgă la un asemenea gest. Orice s-ar fi întâmplat, nu tre­bu­ia să facă asta. Aşa cum l-am cunoscut, Ilie Vo­nica era un om cu un caracter foarte pu­ter­nic şi mân­dru de condiţia lui umană, pro­babil că din cau­ză că nu a mai putut suporta umi­linţa a re­curs la acest gest. Sunt multe de dis­cutat şi des­pre neregulile din sistemul me­dical din Româ­nia, am rămas uimit şi când am aflat de dosarul reţetelor false“, a mai spus Mihai Miron.

Managerii din distribuţia de medicamente îl vedeau pe Ilie Vonica drept un antreprenor pu­ternic, însă retras, participând destul de rar la în­tâlnirile pe care industria le avea cu autorităţile.

Ioan Firiza, director management al pro­du­cătorului de componente auto Compa Sibiu, spu­ne că Ilie Vonica era implicat în multe pro­iecte de sprijin pentru comunitate, iar decesul său a fost un şoc pentru foarte mulţi sibieni.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a amintit despre implicarea lui Ilie Vonica în proiecte ale comunităţii.

„Doctorul Ilie Vonica a fost alături de comunitatea sibiană, de administraţia locală, în cele mai importante momente, conştientizând apartenenţa la aceasta (…)“, a spus Klaus Iohannis citat de Mediafax.

Medic de profesie, Ilie Vonica, 59 de ani, a început să-şi dezvolte afacerile în 1992, când a pus bazele unei policlinici. Ulterior s-a extins în distribuţia de medicamente şi în celelalte businessuri.

„Eu sunt medic şi mă pricep în general la lucruri care se desfăşoară în domeniul sanitar: servicii medicale, medicamente, aparatură medicală. Lucrurile se mişcau destul de repede în anii ‘90 şi era normal ca fiecare să se gândească cum să-şi extindă activitatea“, îşi justifica Ilie Vonica decizia de a investi în mai multe domenii în sănătate într-un interviu acordat ZF în 2009.