Jan Kulczyk, cel mai bogat polonez, a preluat indirect controlul Uzinelor Sodice Govora

Autor: Roxana Pricop 06.06.2014

KI Chemistry, una dintre diviziile grupului Kulczyk Investments, vehiculul investiţional al omului de afaceri Jan Kulczyk, a achiziţionat un pachet de 51% din capitalul grupului Ciech, al doilea producător de sodă calcinată la nivel european şi proprietarul Uzinelor Sodice Govora. 

Trezoreria statului polonez şi-a vândut întreaga participaţie de 37,9% şi va primi 619 milioane de zloţi (155 mil.euro), conform unei declaraţii a ministrului trezoreriei. Ciech se va integra în structura KI Chemistry, care s-a angajat să asigure consolidarea poziţiei financiare şi de piaţă a Ciech.

În România, grupul Ciech este din anul 2006 acţionarul majoritar al Uzinelor Sodice Govora, unicul producător de sodă din România. USG a trecut în ultimul an printr-o profundă restructurare în încercarea de a supravieţui pe termen lung, după acumularea în perioada 2006-2012 a unor datorii de peste 145 de milioane de dolari.

După reducerea cheltuielilor, reorganizarea structurii şi creşterea măsurilor de control al costurilor USG a obţinut din partea Ciech acordul pentru investiţii într-un nou calcinator şi alte utilaje specifice care vor permite uzinei, în doi ani, o producţie de 500.000 tone de sodă anual, faţă de 460.000 tone în prezent.