Băncile mari nu au reuşit să repornească motoarele creditării în primul trimestru. O singură bancă a reuşit o creştere semnificativă de sold

Autor: Razvan Voican 09.06.2014

Grupa celor 10 bănci mari cu cote de piaţă de peste 3% n-a pus umărul la relansarea creditului nici în primul trimestru al acestui an, singura cu o creştere semnificativă de sold fiind Banca Transilvania (2,4%), în timp ce liderul pieţei BCR a mai pierdut un miliard de lei din portofoliul net.

Condiţiile de acordare a creditelor au rămas neschimbate în primul trimestru pe segmentul corporate şi în cazul creditelor de consum, băncile ezitând să ceară aprobarea BNR pentru norme de creditare mai relaxate.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

WikiZF: Profilul companiei Banca Comercială Română S.A.

Doar în cazul ipotecarelor s-au văzut pe piaţă semne de îmblânzire a standardelor. De-abia pentru T2 erau aşteptări de relaxare semnificativă a con­diţiilor de acordare a creditelor corporate, indiferent de tipul finanţării, însă rămâne de văzut dacă acestea s-au materializat.

BCR, cea mai mare bancă, a continuat procesul de dezintermediere în T1, însă la jumătatea lunii aprilie a anunţat planuri belicoase de revenire în piaţă care aşteaptă să fie confirmate după ce au stârnit zâmbete sceptice din partea concurenţei.