Frăţilă cere AGA la SIF 3 pentru o nouă conducere

Autor: Stefan Musgociu 16.06.2014

 

 



Solicitarea de convocare AGA a fost transmisă miercuri de Constantin Frăţilă (care deţine 3,999% din acţiunile SIF Transilvania), fiica sa Maria Alexandra Frăţilă (1% din acţiuni) şi o apropiată a fostului arbitru, Alexe Gabriela, care deţine 0,021% din titluri.

Ordinea de zi propusă de Frăţilă cuprinde alegerea Consiliului de Supraveghere (CS) al SIF Transilvania prin metoda votului cumulativ, pentru un mandat de 4 ani, aprobarea drept criteriu de alegere a membrilor CS vârsta cea mai mică pentru candidaţii care obţin acelaşi număr de voturi cumulate exprimate de acelaşi număr de acţionari, precum şi aprobarea contractului de administrare pentru membrii Consiliului de Supraveghere, potrivit unui comunicat transmis, joi, de SIF Transilvania Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Fostul arbitru de fotbal vrea, totodată, să fie convocată şi o adunare generală extraordinară a acţionarilor pentru modificarea statutului SIF Transilvania.

O primă modificare vizează reducerea remuneraţiei lunare a membrilor Consiliului de Supraveghere de la 3 la 2 salarii medii brute la SIF Transilvania pentru fiecare membru, de la 4 la 2,5 salarii medii brute pentru vicepreşedinte şi de la 7 la 3 salarii medii brute pentru preşedinte. Frăţilă consideră, totodată, că nu trebuie acordate remuneraţii suplimentare pentru membrii Consiliului care fac parte din comitetele consultative. În prezent, remuneraţia suplimentară este de 10% din remuneraţia lunară.

O altă propunere vizează şi banii pe care îi încasează membrii Directoratului. Remuneraţia lunară a preşedintelui Directoratului ar urma să fie plafonată la 5 salarii, de la 7 - 12 salarii brute în prezent, iar pentru ceilalţi membri la 3 salarii, de la un interval de 4 - 10 salarii brute în prezent.

Frăţilă solicită şi ridicarea dreptului şefilor şi angajaţilor SIF Transilvania de a încasa bonusuri suplimentare, inclusiv cotă parte din profit, dacă într-un an scad activul net sau capitalurile proprii ale companiei.

Fostul arbitru vrea şi eliminarea bonusurilor administratorilor şi directorilor companiilor unde SIF Transilvania este acţionar majoritar dacă scade activul net al societăţilor respective, iar dacă profitul aprobat în bugetul de venituri şi cheltuieli nu este realizat, şefii companiilor respective să fie demişi.

"Cererile de convocare a adunărilor generale ale acţionarilor se află în analiză, urmând ca decizia adoptată să fie comunicată pieţei", se arată la finalul comunicatului transmis de SIF Transilvania Bursei.

Între Frăţilă şi mai mulţi reprezentanţi ai SIF Transilvania au apărut în 2011 o serie de divergenţe privind controlul companiei Scut. Frăţilă susţinea atunci că deţine indirect controlul Scut, prin participaţia de la COMCM şi cea de la Scut.

Frăţilă şi SIF Transilvania au ajuns totuşi la o înţelegere în luna aprilie 2013, când fostul arbitru de fotbal a fost numit preşedinte CA la COMCM şi a intrat în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania.

Acţiunile societăţii de investiţii financiare au încheiat şedinţa bursieră de joi în creştere cu 3,21%, la 0,3091 lei. În ultimele trei zile au fost tranzacţionate pachete mai mari de acţiuni SIF Transilvania, volumul de titluri rulate reprezentând aproape 1,9% din capitalul social actual al companiei.

BVB a calculat după închiderea şedinţei de miercuri un nou preţ de referinţă pentru acţiunile SIF Transilvania, în baza unor prevederi din Codul Bursei potrivit cărora dacă o companie emite acţiuni gratuite preţul de referinţă al titlurilor existente trebuie corectat. Astfel, noul preţ de referinţă calculat de BVB pentru acţiunile SIF Transilvania a fost de 0,2995 lei, faţă de ultima cotaţie de miercuri a titlurilor, de 0,599 lei.

Miercuri a fost ultima zi în care investitorii au mai putut cumpăra titluri SIF Transilvania pentru a avea dreptul să primească acţiunile gratuite pe care compania le va emite în cadrul unei majorări de capital social. Acţionarii SIF Transilvania au decis la finalul lunii aprilie dublarea capitalului social, de la 109,2 milioane lei, la 218,4 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profit.