Cea mai bună săptămână din istoria bursei: acţiuni de 3 mld. lei la perlele energetice

Autor: Roxana Pricop 18.06.2014

Bursa este inundată cu cea mai mare ofertă de acţiuni din istorie, care ajunge la 3 mld. lei, la Romgaz şi Electrica.

Niciodată nu a mai înregistrat bursa de la Bu­cureşti un volum atât de mare de acţiuni scoase la vânzare: statul vinde 51% din capitalul Electrica pentru o sumă cuprinsă între 1,9 miliarde de lei (442 mil. euro) şi 2,3 mld. lei (540 mil. euro), iar Fondul Proprietatea a scos la vânzare 4,99% din Romgaz, cel mai mare producător de gaze, în valoare de 644 mil. lei (146 mil. euro).

WikiZF: Profilul companiei Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A.

WikiZF: Profilul companiei Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice - Electrica S.A.

Dacă pentru acţiunile Romgaz Fondul Proprietatea a găsit deja cum­părători atrăgându-i cu un discount de 5,8% după mai puţin de 12 ore de căutări, pentru acţiunile Electrica căr­ţile nu sunt încă făcute.

Brokerii de la Citi, Raiffeisen Bank, BRD şi Swiss Capital colindă în aceste zile marile centre financiare ale lumii, Londra, Frankfurt şi New York, pentru a găsi cumpărători pentru ac­ţiunile Electrica, cel mai mare distribuitor de energie din România cu 3,6 milioane de clienţi.

„Este cea mai mare ofertă de ac­ţiuni din istoria bursei. Dacă se vor găsi cumpărători pentru aceste acţiuni va fi o performanţă foarte bună pentru România şi va reprezenta un semnal bun pentru investitori. Bursele externe sunt la maxime istorice, iar dobânzile bancare la minime, deci este un context favorabil“, a spus Nicolae Pascu, direc­torul general al societăţii de administrare STK Financial, cu active în gestiune de peste 70 milioane de lei.

Românii ţin în depozite economii în lei şi euro în valoare de 30 de miliarde de euro. Dobânzile la depozite bancare trec cu greu de 3% pe an, un motiv în plus pentru români să caute alternative mai bune de economisit.