Electrica vrea să investească 1,4 mld. € până în 2018, cu ajutorul banilor obţinuţi din ofertă. Cea mai mare parte a investiţiilor va merge în reţelele de distribuţie

Autor: Roxana Pricop 20.06.2014

Electrica şi-a planificat investiţii de 6,27 miliarde de lei (1,4 mld. euro) până în 2018 în creşterea eficienţei, automatizarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a energiei, acesta fiind unul dintre cele mai ambiţioase planuri de investiţii după cele ale Petrom.

Compania operează 181.000 de kilometri de reţea de înaltă, medie şi joasă tensiune cu care distribuie curent la 3,6 milioa­ne de consumatori din Transil­vania şi nordul Munteniei. Activitatea de distribuţie a energiei este reglementată de stat prin ANRE şi contribuie cel mai mult la profitabilitatea companiei care este fixată la 8,52% din baza de active de 4,1 miliarde de lei. Anul trecut, 90% din profitul brut operaţional de 749 milioane de lei a provenit din activitatea de distribuţie.

WikiZF: Profilul companiei Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice - Electrica S.A.

Cum mare parte a reţelei de distribuţie din România a fost construită în perioada 1950-1960, Electrica are planuri mari de in­ves­tiţii pentru reţeaua proprie, care în pre­zent are un grad ridicat de uzură, iar pier­de­rile înregistrate pe reţea sunt de circa 11%.

Pentru următorii patru ani (2014-2018) Electrica şi-a planificat investiţii de 6,27 mi­liarde de lei. Din acest total, 4,7 miliarde de lei sunt destinate investiţiilor în segmen­tul de distribuţie, investiţii ce sunt conside­ra­te de ANRE în calculul tarifelor de distri­bu­ţie aplicabile companiei. Altfel spus, com­pa­nia îşi va recupera investiţiile din creşterea tarifelor. Este de aşteptat ca investiţiile în re­ţea să crească activele companiei în urmă­torii ani. În prezent, activele Electrica sunt în va­loare de 4,1 miliarde de lei, iar analiştii se aşteaptă ca în 2018, după finalizarea in­ves­tiţiilor, să ajungă la peste 6,7 miliarde de lei.