Când te vei întreba la pensie de ce primeşti o sumă aşa mică, statul îţi va răspunde că ţi-a oferit posibilitatea unei economisiri deductibile fiscale prin pensia facultativă

Autor: Luciana Georgescu 26.06.2014
Populaţia îmbătrânită, o rată a natalităţii scăzute şi o speranţă de viaţă cu aproape 20% mai mare decât în prezent sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii ar putea să ia în calcul sistemul de pensii facultative, a declarat Lucian Anghel, CEO al BCR Pensii la ZF Live.
 
„Statisticile arată că va fi mare nevoie de această pensie. Va fi o perioadă mai lungă de trăit după 60 de ani şi un procent ridicat al populaţiei de peste 65 de ani. Astfel sistemul public de pensii trebuie restructurat“, a spus Anghel. Pensiile facultative presupun plata unei contribuţii lunare, atât de către angajator (150 lei/lună), cât şi de către participant (150 lei/lună), deductibile fiscal în contul bancar al fon­­dului de pensii, urmând ca suma eco­nomisită să fie folosită de participant la vârsta de 60 de ani. „Principalul avantaj îl reprezintă deducti­bilitatea fiscală - pentru suma respec­tivă nu se plăteşte impozitul pe profit de 16%“, a spus Anghel.
 
El a mai precizat că acestui avantaj fiscal i se adaugă randamentele pe termen lung, care în unele cazuri pot chiar dubla fondul de pensii al participantului. La o acumulare de 800 de euro pe an timp de 30 de ani, principalul este de 24.000 euro. Dacă se adaugă şi randa­mentele, valoarea contului unui participant ar putea ajunge la 50.000 euro.