Carul alegoric creşte acţiunile Fondului Proprietatea

Autor: Cristian Hostiuc 30.06.2014

Franklin Templeton, compania de brokeraj Wood & Co şi Fondul Pro­prietatea şi-au chemat investitorii şi analiştii, în special pe cei din străinătate, la Mamaia, în perioada 25-26 iunie, pentru a le prezenta situaţia actuală a FP şi perspectivele de creştere, mai ales în contextul în care americanii fac presiuni pentru a se permite şi o a doua listare a fondului la Londra.

Această listare la Londra este văzută de administratorii Fon­dului Pro­prie­ta­tea ca fiind cea mai bună so­luţie pentru a atrage noi investitori şi a reduce astfel di­ferenţa dintre preţul de la tranzacţionare al ac­ţiunilor şi valoarea activului net pe acţiune (VUAN). Acţiunile FP se tranzacţionează la 0,8 lei, iar VUAN-ul este de 1,28 lei.

Principalul ac­ţionar al Fondului Proprietatea, grupul american Elliott, face presiuni constante asupra mana­ge­men­tului FP de la Bu­cureşti pentru a reduce această va­loare, fie prin creşterea valorii acţiunii, fie prin răscumpărări, fie prin lichidizarea portofoliului, fie prin distribuţia de cash.

Conform unor surse care au participat la această prezentare, la Mamaia au fost prezenţi mai mulţi investitori străini decât la întâlnirile precedente, care ar dori fie să îşi mărească expunerea pe FP, cea mai lichidă acţiune de la bursa de la Bucureşti în acest moment, fie să intre pentru prima dată.

„Au fost mai mulţi străini şi părea că sunt destul de entuziaşti privind piaţa de capital de la Bucureşti, care într-un context regional cu Rusia, Ucraina şi Ungaria pare mult mai sigură şi cu un potenţial mult mai mare de creştere. Era un fund manager care nu putea să cumpere direct de la Bucureşti şi trebuie să apeleze la diferite instrumente ca să ia expunere pe FP sau pe celelalte acţiuni“, a declarat un partici­pant la întâl­nire.

Oferta de vânzare de la Electrica a venit ca o mănuşă pentru o parte din investitorii străini, care au nevoie de acţiuni mari şi cu lichiditate bună.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a fost adus de Fondul Proprietatea să facă o prezentare şi să răspundă întrebărilor investitorilor.

Cel mai fierbinte subiect este legat de listarea Fondului Proprietatea la Londra, unde nu există un răspuns clar din partea autorităţilor.

Mamaia, cu toate tentaţiile ei, a fost un loc care le-a plăcut investitorilor, mulţi dintre ei plecând la aeroport chiar de pe plajă sau din club, cu taxiul. La întâlnire a fost prezent şi primarul Constanţei Radu Mazăre. 

Vineri acţiunile FP au crescut cu 1,81%, până la 0,846 lei/acţiune. La această cotaţie, fondul are o capitalizare de 11,66 miliarde lei (2,65 miliarde de euro).