Asigurătorii au pierdut active de 600 mil. lei. Creşterea anunţată a pieţei a devenit scădere

Autori: Anelis Baciu , Ciprian Botea 02.07.2014

Companiile de asigurări administrau la finalul anului trecut active de 18,4 miliarde de lei (echivalentul a 4,1 mld. euro), în scădere cu echivalentul a 600 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dinamica fiind influenţată de reducerea cu 50% a activelor companiei Astra, liderul pieţei la finalul anului trecut, şi a numărului de jucători din piaţă (de la 39 la 37), potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

ASF a revizuit şi datele privind valoarea pieţei de asigurări în 2013, aceasta fiind de 8,1 miliarde de lei (1,8 mld. euro). Astfel, piaţa a înregistrat un minus de 1,6% anul trecut, faţă de o creştere de o jumătate de procent, cât indicau datele publicate iniţial de autoritatea de supraveghere. Spre compara­ţie, în 2008, când criza financiară globală îşi făcea resimţite efectele pe piaţa locală, afacerile raportate de asigurători erau cu 10% mai mari decât în 2013. Totodată, comparativ cu 2008, activele companiilor de asigurări au urcat cu aproape o cincime, de la 15 miliarde de lei.

Industria de asigurări a înregistrat anul trecut o pierdere netă record de 1,28 miliarde de lei (290 mil. euro), de patru ori mai mare decât rezultatul negativ raportat în 2012. Nivelul record al pierderii de anul trecut a fost generat în principal de rezultatul negativ al Astra şi al asigurătorilor deţinuţi de Vienna Insurance Group (VIG).

Numai pierderile Astra, companie aflată în procedura de administrare spe­cială, s-au ridicat la 814 milioane de lei, în timp ce pierderile celor trei companii locale controlate de VIG (Asirom, Omniasig şi BCR Viaţă) s-au apropiat de o jumătate de miliard de lei.