Războiul dintre eoliene şi industrie continuă: producătorii de energie regenerabilă spun că ei au micşorat preţul energiei pure, consumatorii se plâng de facturi mari

Autor: Roxana Petrescu 02.07.2014
Războiul dintre energia regenerabilă şi marii consumatori industriali încă nu s-a ter­minat, deşi primii au avut de înfruntat modificarea semnificativă a schemei de sprijin, în timp ce a doua categorie va beneficia de la 1 august de o scutire parţială de la plata certificatelor verzi, principalul instrument care a susţinut boom-ul energiei regenerabile în România.
 
În timp ce reprezentanţii marilor consu­matori de energie electrică se plâng de facturi mari, producătorii de energie eoliană spun că de fapt electricitatea livrată de ei a dus la scăderea preţului energiei pure din piaţă.
 
În realitate, în acest moment distribuţia de energie electrică, adică banii pe care-i iau companii precum Enel, E.ON, CEZ sau Electrica pentru a duce prin reţele energia de la producător la prizele consumatorilor, reprezintă cel mai important element de cost din factura plătită de populaţie, de exemplu. În Bucureşti, o treime din factură se duce la Enel. În total, în perioada 2009-2014 tariful de distribuţie a crescut la nivelul celor opt companii de profil cu circa 15%, arată datele furnizate de ANRE, astfel că la final, cu toate celelalte elemente cum ar fi certificatele verzi, factura finală plătită la un apartament din Bucureşti, de exemplu, a ajuns să fie cu 35% mai scumpă acum decât în 2009.