Retailerul francez Auchan cumpără 12 centre comerciale cu 280 de milioane de euro

Autor: Cristi Moga 03.07.2014

După achiziţia operaţiunilor Real, francezii preiau acum spaţiile în care funcţionează hipermarketurile şi galeriile comerciale.



Grupul francez Auchan, controlat de familia Mul­liez din Franţa, a cărei avere este estimată la pes­te 20 mld. euro, a ajuns la un acord pentru preluarea unui portofoliu imobiliar format din 12 hipermarketuri şi galerii comerciale situate în Bucureşti (două), Timi­şoara (două) şi în alte opt oraşe din ţară, valoarea tranzacţiei ridicându-se la circa 280 mil. euro, potrivit informaţiilor ZF. Suprafaţa cumulată a acestor proprietăţi imobiliare este de aproximativ 200.000 mp, vânzările anu­ale realizate de hipermarketurile Au­chan şi ceilalţi chiriaşi din aceste spaţii sunt estimate la 400-500 mil. euro, iar încasările anuale din chirii sunt de circa 30 mil. euro.

Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacţii semnate anul acesta pe piaţa locală şi continuă pariul făcut de Auchan pe România, în condiţiile în care nemţii de la Real sunt pe punct de plecare, Praktiker s-a predat omului de afaceri turc Omer Susli, magazinele Bri­costore au fost vândute britanicilor de la Kingfisher şi mai sunt şi alte reţele comerciale ai căror acţionari vor să vândă.

Francezii de la Auchan, care anul trecut au cum­părat de la grupul german Metro 20 din cele 24 de hipermarketuri Real din România, au decis acum să cum­pere şi galeriile comerciale în care 12 dintre aceste magazine îşi desfăşoară activitatea pentru a scăpa de „povara“ unor chirii negociate şi semnate pe termen lung în perioada de boom a economiei locale. Aceste proiecte au fost dezvoltate prin intermediul unor firme din Cipru în spatele că­rora se află mai mulţi oameni de afa­ceri care aveau terenuri la marginea celor mai importante oraşe din România.

Un proiect de acest gen costă între 20 şi 25 de milioane de euro, în funcţie de dimensiune, amplasament şi puterea de cum­părare a oraşelor respective. Proiectele comerciale care fac obiectul tranzacţiei se află în Bucureşti (Pallady şi Berceni), Timişoara (sud şi nord), Satu Mare, Oradea, Baia Mare, Cluj, Piteşti, Ploieşti, Constanţa şi Galaţi.

Echipa Auchan implicată în această tranzacţie este formată din Patrick Espasa (preşedinte Auchan Italia şi Ro­mânia) şi Leo Rădulescu.