Ce avocaţi i-au apărat pe reprezetanţii Bank of Cyprus în procesul de manipulare a bursei în care au fost achitaţi

Autor: Adrian Cojocar 06.07.2014

Georgios Christoforou, fostul director general al filialei din România a Bank of Cyprus şi fostul manager Anastasios Isaakidis al băncii, alături de alte câteva persoane, printre care şi Horia Ciorcila, preşedintele Băncii Transilvania, au fost recent achitaţi definitiv într-un proces de manipulare a bursei.

Pe parcursul celor patru ani cât a durat procesul, oficialii Bank of Cyprus au fost reprezentaţi de echipa de avocaţi specializaţi în drept financiar-bancar şi pieţe de capital a Reff şi Asociaţii SCA formată din Andrei Burz- Pinzaru, Leontin Trifa, Radu Straut şi Andreea Serban, împreuna cu Florin Duţu de la Voicu & Filipescu SCA.

Decizia de achitare definitivă în proces a fost pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a respins astfel recursul procurorilor.

Grupul de la Cluj a fost acuzat că în 2009 a manipulat bursa de la Bucureşti prin achiziţia şi apoi vânzarea de acţiuni Banca Transilvania atunci când Bank of Cyprus a cumpărat 9% din banca de la Cluj. Atunci, conform raportului Alvarez&Marsal, Ciorcilă ar fi vândut acţiuni prin firmele sale din Cipru fără să raporteze acest lucru.

Avocaţii apărării de la Reff şi Asociaţii SCA consideră că acest proces este important pentru piaţa de capital din mai multe puncte de vedere şi anume:

1.         S-a confirmat faptul că negocierile între investitori cu privire la tranzacţii pe piaţa deal a Bursei de Valori Bucuresti  nu reprezintă în sine o formă de abuz de piaţă şi nu reprezintă fapte penale;

2.         S-a confirmat că piaţa deal a BVB nu este susceptibilă de manipularea pieţei prin menţinerea preţului la un nivel anormal sau artificial sau acţionându-se în vederea obţinerii unei poziţii dominante asupra ofertei/cererii instrumentului financiar şi având ca efect fixarea preţului sau crearea altor condiţii incorecte de tranzacţionare;

3.         S-a evidenţiat necesitatea aplicării unor standarde riguroase în ceea ce priveşte semnificaţia juridica a unor concepte ca “informaţii privilegiate” şi “tranzacţionare pe bază de informaţii privilegiate”;

4.         S-au clarificat diferenţele relevante între folosirea termenului general de “abuz de piaţă” versus diferenţele specifice între “manipularea pieţei” de piaţă”, “tranzacţionare pe bază de informaţii privilegiate” şi “transmitere de informaţii privilegiate”,  care reprezintă contravenţii / infracţiuni distincte;

5.         S-a reliefat rolul esenţial al autorităţii de supraveghere a pieţei de capital în evaluarea, din perspectivă tehnică a pieţei de capital, a tranzacţiilor suspecte. Dat fiind rolul sau esenţial în menţinerea unui mediu stabil şi sigur pe piaţa de capital, asumarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a unui rol activ este esenţială pentru în distingerea din faza incipientă între cazurile de abuz de piaţă şi practicile normale de piaţă.

6.         Considerăm că totodata acest caz trebuie privit şi ca un semnal de alarmă de către toţi jucătorii de pe piaţa de capital, întrucât arată faptul că autorităţile investighează cu atenţie deosebită tranzacţiile bursiere.

7.         Ca o concluzie generală, reţinem că evaluarea potenţialelor cazuri de abuz de piaţă ar trebui întotdeauna fundamentată pe principiul esenţial al Directivei privind Abuzul de Piaţă care, aşa cum a fost accentuat în mod repetat în deciziile Curţii europene de Justitie, statuează că “scopul directivei este acela de a proteja integritatea pieţelor financiare şi de a spori încrederea investitorilor”.