Un director al ASF va fi mâna dreaptă a lui Mihai Fercală la conducerea SIF Transilvania

Autor: Adrian Cojocar 06.07.2014

Radu Toia, directorul de autorizare şi reglementare al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a fost numit la sfârşitul săptămânii trecute pe poziţia rămasă vacantă de vicepreşedinte executiv şi director general adjunct al SIF Transilvania, cu active în gestiune de 1,15 mld. lei (262 mil. euro).

ASF a aplicat luna trecută amenzi de 30.000 de lei şefilor SIF Transilvania, respectiv Mihai Fercală, Ion Mihăilă şi Iulian Stan, în urma descoperirii unor nereguli în formularele de vot prin corespondenţă pentru adunarea generală a acţionarilor din 28 aprilie.

Toia va fi a doua cea mai importantă persoană din cadrul SIF Transilvania, după Mihai Fercală, preşedintele societăţii, pe care o conduce cu mână de fier de mai bine de două decenii. Decizia de numire a lui Radu Toia la conducerea SIF Transilvania a fost luată în şedinţa de vineri a Consiliului de Supraveghere din cadrul SIF Transilvania. Radu Toia îl va înlocui pe Ion Mihăilă, care s-a retras din funcţie de la 1 iulie ca urmare a pensionării.

Radu Toia era unul dintre cei mai vechi membri din cadrul ASF, care a ocupat poziţii importante şi pe vremea când la conducerea instituţiei, ce purta numele de CNVM, se afla Gabriela Anghelache şi apoi Carmen Negoiţă. Radu Toia mai are nevoie de un aviz din partea ASF pentru a prelua funcţia de conducător al SIF Transilvania.