Învăţămintele cazului Ciorcilă pentru piaţa de capital din România

Autor: Adrian Cojocar 07.07.2014

Avocaţii de la Reff şi Asociaţii, care au reprezentat mai mulţi şefi de bancă în scandalul de manipulare a bursei care s-a încheiat cu achitarea acestora, inclusiv a lui Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, spun că procesul a adus clarificări importante în ceea ce priveşte legislaţia de pe piaţa de capital.

Avocaţii apărării spun că acest caz a confirmat faptul că negocierile între investitori cu privire la tranzacţiile efectuate pe piaţa deal a Bursei de Valori Bucuresti nu reprezintă în sine o formă de abuz de piaţă şi nu reprezintă fapte penale.

„S-a confirmat că piaţa deal a BVB nu este susceptibilă de manipularea pieţei prin menţinerea preţului la un nivel anormal sau artificial sau acţionându-se în vederea obţinerii unei poziţii dominante asupra ofertei/cererii instrumentului financiar şi având ca efect fixarea preţului sau crearea altor condiţii incorecte de tranzacţionare“, mai spun avocaţii firmei Reff şi Asociaţii.

Ei i-au reprezentat în proces pe Georgios Christoforou, fostul director general al filialei din România a Bank of Cyprus, şi pe fostul manager al băncii Anastasios Isaakidis, care au fost acuzaţi împreună cu Horia Ciorcilă de manipularea pieţei.

Procesul s-a încheiat după patru ani cu achitarea definitivă a celor acuzaţi.

Reprezentanţii acestora mai spun că în urma procesului s-a evidenţiat necesitatea aplicării unor standarde riguroase în ceea ce priveşte semnificaţia juridică a unor concepte ca „informaţii privilegiate“ şi „tranzacţionare pe bază de informaţii privilegiate“.

Aceştia mai spun că s-au clarificat totodată diferenţele relevante între folosirea termenului general de „abuz de piaţă“ faţă de diferenţele specifice între „manipularea pieţei“ de capital“, „tranzacţionare pe bază de informaţii privilegiate“ şi „transmitere de informaţii privilegiate“,  care reprezintă contravenţii / infracţiuni distincte.

„S-a reliefat rolul esenţial al autorităţii de supraveghere a pieţei de capital în evaluarea din perspectivă tehnică a pieţei de capital a tranzacţiilor suspecte. Dat fiind rolul său esenţial în menţinerea unui mediu stabil şi sigur pe piaţa de capital, asumarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a unui rol activ este esenţială în distingerea din faza incipientă între cazurile de abuz de piaţă şi practicile normale de piaţă. Considerăm că totodată acest caz trebuie privit şi ca un semnal de alarmă de către toţi jucătorii de pe piaţa de capital, întrucât arată faptul că autorităţile investighează cu atenţie deosebită tranzacţiile bursiere“, mai spun reprezentanţii firmei de avocatură Reff şi Asociaţii.