Reducerea CAS la angajatori nu este posibilă fără tăieri de cheltuieli sau taxe mai mari

Autor: Claudia Medrega 07.07.2014

Diminuarea CAS cu 5 puncte procentuale la angajatori nu este posibilă fără majorări sau extinderi de bază de im­po­zi­ta­re şi/sau reducerea unor cheltuieli, în condiţiile în care gu­vernul a transmis Comisiei Europene că anul viitor deficitul bugetar va fi de 1,4% din PIB, faţă de 2,2% anul acesta, consideră Consiliul Fiscal.

Pierderea netă de venituri în urma reducerii CAS este esti­ma­tă de Consiliul Fiscal la 800 mil. lei în 2014, 5 mld. lei în 2015, 5,4 mld. lei în 2016 şi 5,77 mld. lei în 2017.

Deficitul bugetar se poate apropia „periculos“ de pragul de de­clanşare a procedurii de deficit excesiv (3% din PIB), fără iden­tificarea unor măsuri compensatorii de amploare, apreciază Ionuţ Dumitru, preşe­dintele Consiliului Fiscal.

„Consiliul Fiscal avertizează că există riscuri ridicate de în­re­gistrare a unui derapaj major în conduita politicii fiscal-bu­ge­­ta­re din 2015, în condiţiile în care, chiar şi în absenţa aces­­­tei mă­suri cu impact bugetar considerabil, traiectoria de ajus­­­tare că­tre obiectivul pe termen mediu apărea drept foarte ambiţioasă.“